Per ”Pliggen” Andersson. Foto: TT

Per ”Pliggen” Andersson lämnar längdlandslaget

Uppdaterad
Publicerad

Per ”Pliggen” Andersson lämnar sitt uppdrag som medicinskt ansvarig för längdlandslaget. Jan Wall, som närmast jobbat med ”b-landslaget” Team Svenska Spel, tar över.

– Frågan kom lite oväntat men livet är fullt av överraskningar och vändningar, det känns ärofyllt och ska bli väldigt spännande, säger Wall till förbundets hemsida.

Per Andersson kommer att jobba oktober ut.

– Efter en längre tids övervägande har jag beslutat mig för att avsluta mitt uppdrag med längdlandslaget. Det har varit ett svårt beslut men jag har insett att jag behöver lägga mer tid på min klinik. Jag känner en stor trygghet i den lösning man hittade med Jan Wall, som är en mycket kompetent och erfaren läkare, säger han.

”Tacksamma”

Per ”Pliggen” Andersson har jobbat åt skidförbundet i flera år och varit uppskattad vid rodret för det medicinska.

– Han har väldigt stabil i de här stora frågorna som har varit de sista åren, med covid och andra grejer som har hänt här. Det är synd att han ska sluta. Men samtidigt tar han ett ansvar som han känner att han inte kommer hinna med lika mycket. Vi är jättetacksamma för vad ”Pliggen” har gjort för förbundet och skidlandslaget, säger landslagschefen Anders Byström till SVT sport.

Eftersom Jan Wall, som tar över efter ”Pliggen”, varit juniorlandslagsläkare de sista åren är han ett välkänt ansikte inom skidförbundet.

– Det blir jättebra. Han har varit jätteduktig på det och varit väldigt engagerad där. Så det är jättebra att ha honom med vidare nu och slippa slänga in någon helt ny. Nu får vi en väldigt bra överföring där så det är inget åkarna kommer märka något av, säger Byström. 

”OS-säsong”

I februari drar vinter-OS igång och landslaget är redan i full gång med träningen inför mästerskapet. Bytet av landslagsläkare är dock inget som Byström tror kommer påverka uppladdningen.

– Vi känner oss trygga med det här nu, och det är ju en OS-säsong och det känns bra att vi slipper kasta in någon helt ny. Vi har förberett allt för OS redan och är i full träning. Så det är egentligen ingen dramatik överhuvudtaget, säger Byström.

Markus Ottosson tar över Walls tidigare tjänst.

KLIPP: Svahns tränare om OS: ”Väldigt långt borta” (10 september 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.