Therese Johaug och Ingvild Flugstad Östberg. Foto: Bildbyrån

Petades från landslaget – tar hjälp av Johaugs tränare

Uppdaterad
Publicerad

Ingvild Flugstad Östberg meddelade tidigare att hon kommer satsa vidare på egen hand efter att hon petats från norska landslaget.

Nu tar hon hjälp av Therese Johaugs förra tränare Pål Gunnar Mikkelsplass.

– Jag ska hjälpa Ingvild med träning framöver, det stämmer, säger Mikkelsplass till NRK.

För första gången på 14 år står Ingvild Flugstad Östberg utanför den norska landslagstruppen. Men hon har valt att satsa vidare på egen hand – och tar hjälp av Pål Gunnar Mikkelsplass, vilket TV2 var först med att rapportera.

– Jag har lusten och motivationen att fortsätta satsa, även om det inte fanns plats i landslaget för mig... Det är konstigt. Det är där jag har varit de senaste 14-15 åren, säger Östberg på presskonferensen hon kallat till under onsdagen.

Mikkelsplass har tidigare tränat dominanten Therese Johaug. 61-åringen var personlig tränare till Johaug från dopningsdomen 2016 fram till att hon avslutade karriären denna vinter.

– Jag ska hjälpa Ingvild med träning framöver, det stämmer, säger Mikkelsplass till NRK.

Under onsdagens presskonferens var även den tidigare längdstjärnan Marit Björgen närvarande.  Östberg berättar att Björgen kommer vara som en samtalspartner.

– Jag pratar och tränar med Marit, och diskuterar saker med henne också. Det har jag gjort hela vägen, oavsett vad som händer härnäst, säger Östberg.

Tampats med hälsoproblem

Östberg har de senaste säsongerna tampats med hälsoproblem och landslagsledningen har stoppat henne från att tävla då hon inte uppfyllt de hälsokrav som finns.

Hon gjorde comeback i november – men fick snabbt startförbud igen.

– Det har varit krävande på många sätt. Jag har känt lusten hela tiden, motivationen har alltid funnits där, säger hon på onsdagens presskonferens.

Det är förhållandet mellan träning och näring som inte fungerat för Östberg som stoppades första gången 2019.

KLIPP: Se Johaugs hälsning till det svenska folket (13 mars 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Therese Johaug. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer