Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Peter Settman om den omtalade pussen: ”Skulle inte ha gjort det i dag”. Foto: SVT

Peter Settman om Charlotte Kalla-pussen: ”Jag ber verkligen om ursäkt”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen publiceras Charlotte Kallas självbiografi ”Skam den som ger sig”.

I boken beskriver hon pussen som Peter Settman gav henne under Idrottsgalan 2008 som ”upprörande och förkastligt”.

– Det är jättetråkigt att höra att hon kände så, för det var ju absolut inte meningen. Jag ber verkligen om ursäkt, säger Peter Settman till SVT.

Kyssen var slutet på en sketch där Peter Settman gick in sin gamla roll som Ronny, från komediduon Ronny och Ragge.

Han delade först ut en doftgran för Kallas fina avslutning på Tour de Ski, där hon nynnat på Ronny och Ragges låt ”Köra fort som fan”, innan han gav henne en puss på munnen.

Idrottsgalan

”Jag blev jättearg men visste inte hur jag skulle bete mig”, skriver Kalla i sin bok.

Settman har tagit del av utdraget från boken:

– Det är jättetråkigt att höra att hon kände så, för det var ju absolut inte meningen. Jag får nästan bara olustkänslor. Det där landade absolut inte bra, säger han till SVT.

Improviserade under galan

Kyssen skapade rubriker 2008, mest för att Kalla blev sjuk efter galan och inte kunde tävla i världscupen.

– Jag pussar ju inte henne direkt på munnen. Jag teaterpussar henne, det vill säga jag pussar på min egen hand.

Settman berättar att pussen inte var planerad.

– 2008, det är ett tag sen, det är 15 år sen. Det låter som inte så längesedan, men det var längesedan, rent kulturellt. Jag hade tänkt på ett annat sätt (i dag) när jag gjorde improvisationen. Det är helt enkelt inte roligt i dag.

När Luis Rubiales kysste Jennifer Hermoso på munnen i somras var det många som delade det här klippet, vad tänker du om det?

– Det var skillnad. För jag tycker att man alltid måste tänka på uppsåt. Hade jag gått fram och i rollen som Peter Settman, programledare, bara varit så här: ”Tack för en jättefin prestation.” Och kysst henne rakt på munnen. Det hade ju inte funnits något skämt i det. Inte 2008 heller, menar jag.

– Jag känner inte karln (Rubiales), men min tolkning var att han tyckte sig kunna ta friheten att kyssa henne. Som något slags ”tack ska du ha”. Det menar inte jag att jag kände. I dag så hade jag inte ens i rollen som Ronny, i en improvisation, gått dit av just de skälen. Man har ändrat sig själv i hur man gör, säger Settman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrottsgalan

Mer i ämnet