Poromaa nära ny succé – trippelt norskt på pallen

Uppdaterad
Publicerad

William Poromaa föll och bröt staven tidigt i femmilen i Holmenkollen.

Ändå lyckades 21-åringen sluta femma.

– Det var ganska mycket panik där och då, säger han till SVT Sport.

ARKIV: Poromaa om pappan som vallare (5 mars):

För 36 år sedan blev Larry Poromaa femma på femmilen i Holmenkollen.

Nu har sonen William upprepat bedriften.

– Det känns bra. De är här och kollar. Det är här och firar en familjekompis, så de är åtta personer här och hejar, säger Poromaa.

Tror du han är glad att du inte slog honom?

– Jag tror han tycker att det är synd.

Tre norrmän gick loss

I ett soligt och varmt Oslo var svensken med och gjorde upp om pallplatserna nästan hela vägen in i mål.

Med några kilometer kvar till mål gick tre norrmän loss – Didrik Tönseth, Sjur Röthe och Martin Nyenget – och då orkade 21-åringen inte följa.

”Det är speciellt”

Nyenget spurtade hem segern före Röthe och den tidigare landslagspetade Tönseth tog gruvlig revansch och blev trea.

– För en norrman är det här snäppet efter att vinna ett VM-guld. Jag hann kolla mig runt på upploppet och se min familj och nicka till lite vänner. Det är speciellt och betyder mycket, säger dagens segrare till SVT Sport.

Ramlade och bröt staven

Poromaa spurtade med Iivo Niskanen men fick ge sig i den kampen. Femteplatsen är det näst bästa han någonsin gjort i världscupen.

– Det var jävligt tufft. Jag ramlade på andra varvet och blev sist i klungan och fick kämpa mig upp igen. Jag slet med fästet som fan så det var skönt att få byta skidor igen. Sen fick jag kramp på slutet och då går det inte att göra något. Men femma på den här femmilen, som är tuff, det är en ny nivå. Det var ganska mycket panik där och då, säger William Poromaa till SVT Sport.

Han medger att fallet kan ha kostat en bättre placering.

– Jag fick åka med annan stav ett varv. Jag tyckte jag tacklade det ganska bra. Man vet aldrig hur det slutat om man stått på benen. I mitten när jag slet med fästet och var trött kände jag att jag skulle få bryta. Jag är glad femma i dag.

Jens Burman var med i knappt fyra mil, men kroknade kraftigt och var i mål över tre minuter efter Nyenget på en 17:e plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.