Anders Blomquist om flourvallan. Foto: Bildbyrån

Inför fluorbeslutet: ”Risk för fusk i dagsläget”

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet om förbudet mot fluorvalla och testmaskinerna kommer på fredag. Niklas Jonsson i Fis längdkommitté och svenska längdrådet medger att det kan vara för tidigt att införa det nu.

– Sakfrågan är vi överens om, men jag hoppas att beslutet skjuts upp tills man säkerställt att vi har ett verktyg som fungera, säger han till SVT.

På fredag kommer ett beslut från Internationella skidförbundet, Fis, gällande fluorförbudet. Tanken är att testmaskiner ska kunna mäta om skidor har en valla med otillåten mängd fluor.

När SVT når Niklas Jonsson, som sitter både i Fis längdkommitté och svenska längdrådet, ger han sin syn på saken.

– Den infon vi fått är att om man får ett beslut på att maskinerna fungerar kommer det att finnas ungefär 20-25, totalt sett. De kommer att fördelas inom alla discipliner i Fis, vilket innebär tre eller fyra stycken per disciplin.

Det låter inte som särskilt många.

– Det antalet kommer nog att behövas internationellt, i världscup och kommande VM, och det blir helt klart en utmaning för de mindre tävlingarna internationellt samt tävlingar på nationell nivå.

Men om inte alla kan testas – hur undviker man fusk?

– Man får lita på att människor inte använder fluorhaltiga produkter. Det bygger på att man litar på varandra. Ur svensk synvinkel, på svenska tävlingar, tror jag att både elitklubbarna och de som åker är rätt ärliga, säger Jonsson till SVT och fortsätter:

– Däremot tror jag risken finns att om vi ser någon väldigt bra, vilket alltid händer att man ser en fantastisk prestation i enskilda tävlingar, och vi inte mäter och vet vad den personen har under skidorna… Ja, då finns risken att personen blir misstänkliggjord. Det vore väldigt olyckligt.

ARKIV: Därför ska du bry dig om flourvalla? 20/12 2019

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Fel timing

Fyra dagar återstår innan beskedet kommer, och Jonsson är inte övertygad om tidpunkten.

– Sakfrågan är vi överens om, att fluorvalla ska fasas ut, men jag hoppas att beslutet skjuts upp tills man säkerställt att vi har ett verktyg som fungerar, att vi får möjlighet att testa att det fungerar, säger han och fortsätter:

– Kanske kan vi också få ett fristående institut som testar det och att landslagen får testa hur säkert det är, att det inte går att manipulera. Annars riskerar vi både medvetet och omedvetet fusk. I Sverige hade vi hoppats på ett tiotal maskiner per disciplin.

SVT Sports expert Anders Blomquist, som tidigare befarat fluordopning, uttalar sig om Jonssons kommentarer.

– All information vi får ger bilden av att vi inte kommer att ha ett fungerande kontrollsystem för att förbudet efterlevs, i värsta fall inget alls. Det är helt otillfredsställande för rättvisa och intressanta tävlingar, säger han och fortsätter:

– Fis council är tvungna att skjuta upp förbudet tills vi har en säsong där kontrollsystemet hunnit med. Annars skadar de den idrott de är satta att vara med och utveckla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.