Leo Johansson och Calle Halfvarsson. Foto: Bildbyrån/TT

Halfvarsson föll i ledning – doldis vann Alliansloppet

Uppdaterad
Publicerad

Calle Halfvarsson hade tagit en stor ledning halvvägs av Alliansloppet i Trollhättan. Ett fall blev dock ödesdigert och Sågmyra-åkaren rasade genom fältet för att till slut bryta.

– Jag körde med Calle Halfvarsson i tre varv innan han fick en innerskida och trillade, säger vinnaren Leo Johansson, som startade som nummer tre, till SVT Sport efter de sju varven.

Efter 6,9 km ledde Halfvarsson med tolv sekunder före Johan Häggström. Vid nästa mellantid efter 10,5 km hade Halfvarsson tappat 1.28 på då ledande Häggström.

Johansson var där först på sjätte plats, 21 sekunder efter Halfvarsson.

Besviken över att han bröt

– Armbågen gick rätt bra, det var mest höften som tog i. Men det gick över fort, så jag var lite besviken över att jag inte fortsatte, berättar Halfvarsson för TT.

– Det är ingen fara, han föll i en kurva och fick som en lårkaka. Det är ingen fara. Han kan nog köra imorgon och han var ju i bra slag, säger landslagschefen Anders Byström till Aftonbladet om Halfvarssons skada.

Tre första inom en sekund

Loppet vanns av sensationen och doldisen Leo Johansson, Falun-Borlänge men ursprungligen från Skillingaryd i Småland, som fick vänta nervöst vid målet innan han kunde andas ut efter starka attacker från William Poromaa och Oskar Svensson.  De tre första var samlade inom 0,8 sekunder.

– Nästa gång kan det vara min tur och jag grämer mig lite, säger Poromaa.

Loppet kördes över 15 km klassisk stil på rullskidor med individuell start på en kuperad bana runt de stora fallen i Trollhättan.

SE MER: Leo Johansson vann Alliansloppet – se målgången här

Resultat 15 km klassisk stil rullskidor:

1) Leo Johansson, Falun-Borlänge, 33.17,9

2) William Poromaa, Åsarna, + 0,5

3) Oskar Svensson, Falun-Borlänge, 0,8

4) Johan Häggström, Piteå, 11,2

5) Jens Burman, Åsarna, 13,4

6) Marcus Ruus, Åsarna, 23,4

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.