Thorn efterlyser utredning efter ryggproblemen

Uppdaterad
Publicerad

Viktor Thorn och Hanna Falk är två av många svenska skidåkare med ryggproblem.

Den stora frågan är varför – finns det en eller flera orsaker?

– Bra att det uppmärksammas. Att folk tänker på det och att det blir en utredning, säger Thorn till SVT Sport.

Viktor Thorn, Hanna Falk, Charlotte Kalla, Jens Burman. Det är några av de landslagsåkare som drabbats av långvariga ryggproblem på senare år.

– Jag skulle kunna räkna upp ett tiotal personer som har allvarliga problem med ryggen. Nu känns det som halva landslaget har ryggproblem, säger Viktor Thorn.

24-åringen har haft återkommande ryggbesvär. Diskbråck har ställt till det, precis som för Burman och Falk.

– Jag kände att jag närmade mig toppen för tre år sedan. Sedan blev det problem med ryggen och operation efter operation.

Genetik

SVT Sport har tidigare berättat om att Hanna Falk överväger att avsluta karriären efter säsongen.

Thorn och Falk är båda inne på att de kanske har genetiskt anlag för att få diskbråck.

– Jag tror det handlar om att det är genetiskt och att man har haft otur. Och kanske har jag tränat för många timmar när jag varit svag i kroppen, säger Thorn.

Falk:

– Vi springer väldigt många timmar, vi stakar väldigt många timmar. Monotona rörelser och stötar och lite kompressioner hela tiden. Har man viss genetik för att få ryggproblem åker man kanske på det vid 25-30 års ålder i stället för vid 60 års ålder. Elitidrott är inte alltid hälsosamt, säger hon.

Längdåkning mer explosiv

Andra skäl kan vara det faktum att längdskidåkningen blivit mer explosiv. Förmågan att växla tempo är helt avgörande inte bara i sprint utan även i masstart. Ju mer kraft åkaren skapar, desto mer påfrestning blir det för ryggen.

Hanna Falk kan inte sätta fingret på något justering hon gjort i sitt upplägg som orsakat ryggbesvären.

– Ryggen är en utsatt del för oss längdskidåkare, ungefär som knäna är utsatta för alpinåkare. För min egen del har jag inte ändrat träningen radikalt och då fick jag ryggproblem. För mig tror jag det har varit långt nötande och mycket belastning över lång tid som det är i längdskidåkning.

Kanske är det därför det behövs en utredning av förbundet. Varken Thorn eller Falk kan tala för vad andra åkare gjort eller inte gjort.

– Jag kan bara tala för mig själv, säger Thorn.

– Vi har alla fyllt i träningsbok genom åren och de vet ungefär hur vi har tränat. Då kanske de kan se en röd tråd hur det är med alla som har problem nu.

Thorn hoppas en utredning av skidförbundet kan ge svar på gåtan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.