Julia Stupak har varit på plats i Toblach. Foto: TT

Julia Stupak på plats i Toblach – trots avstängningen

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska längdstjärnan Julia Stupak, var med OS-guldlaget i stafetten i Peking, har varit på plats vid världscuptävlingarna Toblach med en ackreditering från ett annat lag.

Det internationella skidförbundet Fis ger nu det aktuella landslaget en varning.

– Det är provocerande och borde ge konsekvenser, säger det norska skidförbundets ordförande Erik Röste.

För att få vistas inne bland spåren måste man ha en ackreditering i form av en väst som ska bäras synligt.

– Jag hörde att Julia var där. Jag var inte medveten om att hon var inne på tävlingsspåren med väst, men det har hänt och vi vet var hon fick västen ifrån, säger Michal Lamplot, tävlingsledare på FIS, till NRK.

Det internationella skidförbundet, Fis, vet vilket landslag som gett västen till Stupak men vill inte tala om vilket land det gäller.

– Vi pratade med laget och berättade att västen endast är avsedd för idrottare som ska delta i loppet, och att det inte kommer att hända igen, säger Lamplot.

Appelkvist Stenseth: ”Respektlöst”

Fis har stängt av Ryssland och Belarus sedan i mars 2022. Även om IOK och FN vill se ryska idrottare i mästerskap under neutral flagg har Fis understrukit att ryska åkare inte är välkomna tillbaka den här säsongen. 

– Att hon är här gör det ännu värre. Jag blev en aning överraskad. Det är speciellt att hon visar upp sig här, säger Tiril Udnes Weng, som leder världscupen.

– Det är respektlöst att bära den, säger lagkamraten Ane Appelkvist Stenseth.

Fis ser saken som utagerad och har gett det aktuella landslaget en varning.

– Det är provocerande och eftersom man vet vem som gav henne västen borde det ge konsekvenser, säger det norska skidförbundets ordförande Erik Röste.

SE MER: Fis besked: Inga ryssar i skid-VM (27 januari 2023)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fis generalsekreterare Michel Vion bekräftar att det inte blir några ryska och belarusiska idrottare på skid-VM i Planica senare i vinter. Foto: Bildbyrån/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.