Foto: SVT

Bolsjunov körde omkull finländare efter målgång

Uppdaterad
Publicerad

Skandalscener utspelade sig på upploppet i herrarnas stafett när kampen om andraplatsen skulle avgöras.

Alexander Bolsjunov stängdes av Finlands Joni Mäki och blev rasande. Efter mållinjen tacklade storstjänan omkull Mäki och det ryska laget blev senare diskat.

– Bolsjunov bombar ner Mäki. Det där kan bli avstängningar framåt VM. Han kan ju göra illa Mäki, säger SVT:s expert Anders Blomquist.

Redan på upploppet hade Bolsjunov kastat sin stav efter finländaren som trängt Bolsjunov.

– Det var ingen tvekan om att Bolsjunov hade högre fart på upploppet. Frågan är var korridorerna börjar? Vi får se om det där också bryter mot regelverket, säger Blomqvist.

Norge vann stafetten överlägset. Det var i stället kampen om andraplatsen mellan Alexander Bolsjunov och Joni Mäki som blev mest dramatisk. Slutspurten blev rafflande och när Mäki stängde ryssen på upploppet tappade Bolsjunov fattningen. Han slog med staven mot finländaren och efter målgång körde han omkull Mäki.

”Inte okej någonstans”

Kort därefter kom beskedet att Ryssland diskvalificeras för osportsligt uppträdande.

– Det där är inte okej någonstans. Men att Mäki väljer korridor tre, det gör han ju enbart för att stänga Bolsjunov. Ingen av dem gör rätt, säger SVT:s expert Mathias Fredriksson.

Emil Iversen som körde i det norska segerlaget var besviken över det som skedde.

– Det var jobbigt att se. Det hör inte hemma här. Det var pinsamt för hela det ryska laget och speciellt för Bolsjunov, säger han till norska TV2.

”Det är inte MMA vi håller på med”

Norges landslagschef Eirik Myhr Nossum håller med – han säger till NRK att det nu är viktigt att Fis agerar.

– Jag är fortsatt chockad över beteendet. Det är längdskidor vi håller på med, inte MMA eller kampsport. Detta är något jag aldrig tidigare har sett i längdskidor och jag hoppas att jag slipper se det igen.

Bolsjunov fick förklara sig för juryn efter händelsen. Han pratade med ryska ledare och gick sedan förbi media innan han tog bakvägen ut ur stadion. Men inget ytterligare straff väntar. Därmed kommer Bolsjunov kunna tävla nästa helg i Falun.

– Diskvalificering från dagens lopp och inga ytterligare konsekvenser, säger tävlingschefen Pierre Mignerey till Aftonbladet.

Finland tog andraplatsen och det ryska andralaget blev trea efter diskvalificeringen. Sverige slutade sexa i stafetten.

BILD FÖR BILD: Experten om attacken: ”Solklart att han hindrar Bolsjunov”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.