• Viktigt meddelande:

    Kraftig rökutveckling från industribrand i Halmstad. Boende i närheten uppmanas att hålla sig inomhus och stänga ventilationen Läs mer

Foto: Bildbyrån

Ryssland rasar – menar att Fis upplägg gynnar Kläbo: ”Fundamentalt galet”

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands landslagstränare Jurij Borodavko går hårt åt Norge och vad han anser vara en favorisering av förra årets världscupvinnare på herrsidan – Johannes Hösflot Kläbo.
– Norge har väldigt många representanter i Fis. De lägger världscupkalendern så att det passar för dem. Det är fundamentalt galet, säger Borodavko till den ryska sajten Sport Express.

På herrsidan var kampen om segern i världscupen en duell mellan Norges Johannes Hösflot Kläbo och ryssen Alexander Bolsjunov. En match som Kläbo till slut vann. Får man tro den kontroversielle ryske tränaren Jurij Borodavko hade det inte hänt om inte Kläbo hade favoristerats.

– Norge har väldigt många representanter i Fis. De lägger världscupkalendern så att det passar för dem. Det är fundamentalt galet, säger Borodavko till den ryska sajten Sport Express.

– På många sätt var det därför Kläbo vann den sammanlagda världscupen före Bolsjunov, för att det är så många sprintar. Korta lopp och masstarter på världscupprogrammet, fortsätter den ryska tränaren.

Norges enda representant i världscupkommittén, Åge Skinstad, slår ifrån sig kritiken. Han håller inte med.

– Det är bara strunt. De norska åkarna och ledarnas intressen är nästan 100 procent samma som ryssarnas intressen. Vi har nästan alltid med oss Ryssland, Sverige och Finland. Ofta också USA, Kanada och Schweiz, säger Åge Skinstad till Dagbladet.

– Jag har aldrig hört att någon norrman har sagt att det ska vara korta lopp. Det är ofta mindre nationer som vill ha kortare lopp, mixedstafetter och många sprintar.

Han poängterar också att Norge inte har fler representanter i Fis än exempelvis Ryssland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer