”I stundens hetta åker vi alla för vår egen skull”

Uppdaterad
Publicerad

Damåkarnas krasch och mediala efterspel på världscupen i Ruka i fjol skapade starka känslor och splittringar i laget, vilket skildras i nya SVT-dokumentärserien ”Bäst när det gäller”.

Händelsen har gett landslaget anledning att diskutera hur de bättre kan hantera liknande situationer – och hur krascher svenska åkare emellan ska undvikas i framtiden.

– Vi har pratat om hur vi ska agera när besvikelse och frustration tar över. Jag ser det som hände i Ruka som en lärpeng, säger Ebba Andersson till SVT Sport.

Två av fyra svenska åkare ramlade omkull i utförskörningen i Ruka. Kraschen är inte första gången just blågula åkare ställer till det för varandra. Mest kända tidigare exemplet är kanske VM-sprintfinalen i Seefeld, där Jonna Sundling och Maja Dahlqvist ramlade i sista kurvan innan upploppet.

I dokumentären hörs hur en besviken Maja Dahlqvist, efter loppet i Ruka, frågar sig: ”Varför är det alltid vi svenskor som förstör för varandra?” 

– Där och då är man fly förbannad och då flyger det ut lite vad som helst. Hade man tänkt efter två gånger till hade man kanske inte sagt exakt samma saker. Men det man reflekterar över är att det var svenskor som fällde varandra igen, säger Maja Dahlqvist till SVT Sport nu knappt ett år senare.  

Har ni pratat om det att vara mer försiktiga om ni ligger tillsammans?

– Ja men det gjorde vi innan Ruka också. Det blir lite hett när det väl gäller.

”Vi kom närmare varandra som lag”

Vad som också framgår i dokumentären, är att Ebba Andersson reagerade starkt på att Linn Svahn i intervjun med SVT efter loppet pekade ut henne som den som bar skulden för kraschen. 

Något som, enligt landslagschef Anders Byström, lett till konstruktiva samtal inom gruppen.  

– Det där var en het situation som blev väldigt stor, men som vi tog tag i direkt och pratade om. Vi funderade på vad vi tyckte, var det respekt för varandra det som skedde efteråt? Och det blev bra till slut, jag tror vi fick en väldigt bra effekt av det. Att vi kom närmare varandra som lag, säger han. 

Andersson tror på att nyttja varandra

Borde man som svensk åkare vara mer försiktig när man har vita dräkter (färgen på svenska landslagsdräkten) runt sig?   

– Vi kan inte vara försiktiga i en världscup eller ett VM för då släpper vi förbi andra nationer, vi måste vara tuffa oavsett vem det är. Men givetvis, en svensk dräkt är ju nånstans helig som vi säger i dokumentären, säger Byström. 

Även Ebba Andersson, som ofrivilligt spelade en huvudroll i efterspelet i Ruka, upplever att situationen i efterhand förde nåt gott med sig.  

– I stundens hetta så åker vi alla för vår egen skull och det är oberoende om det är en vit, röd eller annan färg på dräkten. Men man får kanske tänka nåt steg längre emellanåt. Istället för att hornen ska åka ut ännu mer så kan man istället försöka nyttja att vi har så många vita dräkter långt fram.

Dokumentärserien “Bäst när det gäller” består av fem avsnitt som släpps en gång i veckan. Se första avsnittet i SVT Play.

KLIPP: Här är dramat i sprintfinalen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.