Frida Karlsson och Johannes Kläbo. Foto: TT

Så stor är Fis bonus för ett VM-guld

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 154 000 kronor.

Så mycket pengar i segerbonus från Internationella skidförbundet (Fis) och VM-arrangören Oberstdorf skulle vänta Frida Karlsson, Linn Svahn eller någon annan vid ett individuellt guld under skid-VM.

På torsdag delas de första medaljerna ut på skid-VM i tyska Oberstdorf när sprinttävlingarna i längd och damernas backhoppning i normalbacke avgörs.

Nyhetsbyrån NTB har fått uppgifter om hur mycket VM-guldbonus de individuella segrarna i varje gren får, och det finns skillnader mellan idrotterna.

Stor skillnad i backhoppningen

Mest pengar i VM-guldbonus får segrarna i herrarnas backhoppningsgrenar, motsvarande drygt 264 000 svenska kronor. Minst guldbonuspengar från Fis och VM-arrangören får segrarna på damsidan i nordiska kombination, motsvarande knappt 37 000 kronor.

Guldbonusen inom damernas och herrarnas längdåkning är helt jämlika, ett individuellt VM-guld ger drygt 154 000.

Gällande stafetter och andra lagtävlingar på VM är bonusprispengarna mindre.

Total prispott på nio miljoner

Fis och VM-arrangören Oberstdorf delar på prispotten som totalt består av runt 9 miljoner kronor, fördelade på 24 grenar, enligt NTB. Anledningen till att herrarnas backhoppning har störst andel av prispengarna motiveras med att den sporten genererar mest genom tv-avtal och sponsorer.

Just ojämlikheten inom backhoppning har diskuterats tidigare. I december rapporterade SVT Sport att damerna fick klart färre tävlingstillfällen i världscupen än herrarna.

– Enligt tv- och sponsoravtal har män och kvinnor olika värden. Det handlar om marknadsvärdet, sa Sandro Pertile, tävlingschef för backhoppning hos Fis, då.

ARKIV: Kvinnliga backhoppare riktar kritik mot Fis (15 december 2021)

Fakta: Fis individuella VM-guldbonusar i Oberstdorf

Längd: motsvarande drygt 154 000 svenska kronor (herrar och damer).

Backhoppning: drygt 264 000 kronor (herrar), drygt 92 500 kronor (damer).

Nordisk kombination: knappt 122 000 kronor (herrar), knappt 37 000 kronor (damer).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.