Calle Halfvarsson Foto: Bildbyrån

Skidåkarnas ersättning höjs – med 67 procent

Uppdaterad
Publicerad

Skidförbundet höjer landslagsåkarnas ersättning med 67 procent till 200 000 kronor.

– Det ekonomiska är viktigt, det är inte hockey eller tennis det här, vi tjänar inte de pengarna, säger Calle Halfvarsson.

Charlotte Kalla, Frida Karlsson och de andra stjärnorna i skidlandslaget är vinnare redan innan tävlingssäsongen dragit igång.

I alla fall ekonomiskt.

Förbundet höjer till den här säsongen ersättningen till varje åkare med 67 procent, från 120 000 till 200 000 kronor, som Aftonbladet var först att rapportera om.

– Ska man tjäna pengar inom den här sporten måste man verkligen upp bland de allra bästa, då kan man tjäna bra med pengar. Så det är klart att det är en trygghet att man får lite mer ekonomiskt, även om det inte är några jättestora summor. Men att det blir lite bättre är ändå viktigt, och ännu viktigare för de unga som kommer upp, säger Calle Halfvarsson till TT.

Dessutom görs bonussystemet om. Tidigare har endast en förstaplats gett bonus – den här säsongen belönas åkarna även om de slutar tvåa eller trea i världscupen. En förstaplats är fortfarande värd 50 000 medan en andraplats nu kommer att belönas med 30 000 kronor och en tredjeplats med 20 000.

– Det är också bra. En person som ”bara” slutar på andra- och tredjeplatser under en säsong har ändå gjort en jäkligt bra säsong – ska den då gå helt utan? Det är rätt tufft, säger Halfvarsson.

Ytterligare en förändring är att den kollektiva bonusen – till hela landslaget om de tagit över 30 pallplatser – görs om och blir individuellt anpassad.

– Det är efter önskemål från åkarna själva. De vill att den individuella delen ska ökas, och då gör vi det, säger Ola Strömberg, tillförordnad längdchef, till TT.

Arkiv: Här slår ryskan till Frida Karlsson med staven (22 mars).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.