Ola Strömberg. Foto: Bildbyrån

Skidbasens svar efter schismen i landslaget

Uppdaterad
Publicerad

Enligt flera källor till SVT Sport ska en schism mellan vallare och åkare blivit början på slutet för Jonas Peterson som chef för längdlandslaget.
Här är förbundsdirektören Ola Strömbergs svar.
– Jag kan inte kommentera så mycket om det som har sagts, säger han till SVT Sport.

Flera källor till SVT Sport vittnar om att grunden för landslagschefen Jonas Petersons avgång är en schism mellan vallarna och åkarna.

En som valde att träda fram och berätta om situationen är SOK:s skidslipare Lorentz Söderhielm.

SVT Sport har också varit i kontakt med förbundsdirektören Ola Strömberg som inte vill bekräfta uppgifterna. Strömberg vill heller inte kommentera uppgifterna om att Jonas Peterson ska ha fått till sig att sparka två vallare.

– Det svaret som jag har gett tidigare är det som jag kommer att ge nu också. Vi hade olika syn på hur verksamheten ska utvecklas. Vi hade för många olikheter och då bestämde vi att gå skilda vägar. Vilka detaljer och områden kommer jag inte att gå in på.

Du som sitter högst upp i förbundet bör ha överblick på vad som händer nedanför dig och måste ha känt till att det knakat i fogarna mellan vallarna och åkarna?

Bra fråga. Jag vet exakt vad som har hänt och inte har hänt. Jag har full koll på vad som har fungerat och vilka utmaningar som har funnits, men jag kommer inte recensera någonting här. I slutändan har vi kommit fram till att göra saker separat och det finns anledningar till det. Vilka anledningar behåller vi för oss själva. Det är inget som vi vill ventilera i offentligheten.

Mycket uppmärksamhet

Om man ska gå på uppgifterna som vi har fått och som bekräftas av Lorentz Söderhielm så undrar man hur stort inflytande vallarna har kring landslaget?

– Jag kan inte kommentera så mycket om det som Lorentz har sagt. Dels vet jag inte vad han har sagt och sen har han inte heller en inblick i hela situationen eftersom han inte pratat med mig och inte vet anledningarna till varför Jonas och vi har gått skilda vägar, säger Strömberg.

Ni gjorde en utvärdering tidigare i år – vad kom den fram till?

– Utvärderingar gör vi efter varje säsong och då kommer det fram punkter på hur man kan förbättra verksamheten för att utvecklas. Allt från rent träningsmässiga saker till kommunikation och vallning. Det är feedback som kommer från personer i verksamheten, inkluderat åkarna. Det är sådant som vi håller tajt för oss själva.

Hur ser du på den enorma uppmärksamheten som är kring landslaget just nu?

– En del kan tycka att all pr är bra pr. Den här situationen skapar mycket uppmärksamhet för att landslaget är så populärt. Det jag vill kommunicera är att vi har en bemanning med folk runt landslaget som är väldigt seniora och har stor erfarenhet för att veta exakt vad som krävs för att kunna prestera. Och ibland funkar inte rekryteringar som i fallet med Jonas. Jag känner ingen oro generellt och uppmärksamheten får man ta. Jag förväntar mig att media skriver när det går bra och när det händer sådana här saker.

Hur går ni vidare härifrån?

– Vi har redan gått vidare. Vi är beredda och har tagit ett beslut om två nya landslagschefer som har varit med i verksamheten tidigare. Nu fokuserar vi på höghöjdslägret som kommer och att förbereda åkarna så bra som möjligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.