Skiddrottningen Therese Johaug triggas av svenska framgångarna: ”Det behöver sporten”

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaug har visat toppform under försäsongen. Inte minst när skidor byttes mot löpskor på norska mästerskapen i friidrott. Ändå förbereder sig skiddrottningen från Norge på en vintersäsong i hårt motstånd – från öster.

– Det är många svenska tjejer som har tagit steg framåt. Det är en konkurrens som triggar mig att bli ännu mer fokuserad. Det behöver längdskidsporten, säger Johaug till SVT Sport.

I början av augusti sprang Therese Johaug hem ett guld på 10 000 meter under norska mästerskapen. Tiden 32.20,87 imponerade stort och har fått längdskidstjärnan att öppna för en mästerskapskarriär inom friidrott.

– Man ska väl aldrig säga aldrig. Det vore roligt att prova. Men i så fall måste jag ha mer träning på friidrottsbana. Jag hade inte sprungit på bana på elva år inför tävlingen så jag har nog mycket att utveckla i tekniken. Men kapaciteten vet jag finns där, säger Therese Johaug.

Mer avslappnad än ifjol

SVT träffar norskan under ett träningsläger i Torsby, där den erfarna längdskidåkaren befinner sig tillsammans med resten av norska damlandslaget. Hon beskriver försäsongen som avslappnad i jämförelse med året innan.

– Försäsongen i fjol påverkades av avstängningen. Det var två år sedan jag hade tävlat och det var mycket förväntningar på mig. Och så förlorade jag två nära vänner. Det var otroligt tufft mentalt. Plötsligt skulle du gå på dina nära vänners begravningar. Det påverkade mig mycket.

Trots vännerna Vibeke Skofteruds och Ide Eides bortgångar vann Therese Johaug tre individuella VM-guld i Seefeld förra säsongen. Nu pekar allt mot att Norges dominant kommer gå mot ännu en toppsäsong, men enligt 31-åringen själv kommer de svenska damerna bjuda upp till kamp.

– Det är många svenska tjejer som har tagit steg framåt. Det är en konkurrens som triggar mig att bli ännu mer fokuserad. Det är riktigt kul att Sverige fick fram både Frida och Ebba i fjol. Och ni har många duktiga sprinters också. Det behöver längdskidsporten. 

Känner du dig jagad?

– Nej det triggar mig bara, det är väldigt roligt.

”Jag kan bli ännu bättre”

Och enligt den snudd på oslagbara norskan finns fortfarande saker hon kan förbättra. I vintras bevisade Stina Nilsson att Johaug går att hålla bakom sig, när Sverige vann den gastkramande spurtduellen under VM-stafetten.

– Jag kan bli ännu bättre på kortare distanser. Spurtegenskaper och teknik i hög fart. Jag har insett att jag aldrig kommer bli en sprinter, men det går att utvecklas mer. Så länge jag hittar områden jag kan förbättra, då är jag triggad att ta ytterligare steg.

Se hela reportaget med Johaug:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.