Skidförbundet framtidssatsar på framtida herråkare. Foto: Bildbyrån

Nya satsningen – kopierar Norge

Uppdaterad
Publicerad

Svenska längdframgångar har under de senaste åren haft kraftig slagsida åt damerna. Det vill skidförbundet med hjälp av företagssponsring nu få ändring på genom en mångmiljonsatsning på längdåkare under landslagsnivå.

– Hittills har vi lagt mycket pengar på landslag, nu vill vi satsa pengar både regionalt och lokalt på åkare som står och knackar på dörren till landslag, säger Ola Strömberg, förbundsdirektör för svenska skidförbundet.

Charlotte Kalla, Stina Nilsson och nu senast Frida Karlsson. Under de senaste åren har publiken kunnat ta del av många längdframgångar på damsidan. Herrframgångarna har däremot lyst med sin frånvaro sedan Johan Olsson tog VM-guld i Falun.

Det vill nu Svenska Skidförbundet råda bot på. För att främja svensk längdskidåkning i allmänhet och svenska herråkare i synnerhet kommer nu Skidförbundet tillsammans med företagssponsring att gå in med 3-4 miljoner kronor för att utveckla åkare strax under landslagsnivå. Modellen är inte helt olik den Norge haft i flera år.

– Hittills har vi lagt mycket pengar på landslag, nu vill satsa pengar både regionalt och lokalt på åkare som står och knackar på dörren till landslag, säger Ola Strömberg, förbundsdirektör för svenska skidförbundet till SVT Sport.

”Vi behöver öka andelen tränare på hemmaplan”

Satsningen kommer efter en utredning från Skidförbundet för att undersöka anledningarna till de uteblivna herrframgångarna.

– Vi såg delar som vi egentligen saknar i talangutvecklingen. Dels finns det för lite alternativ för ungdomar och unga vuxna att träna på en hög nivå i hemmiljö. Vi behöver öka andelen tränare på hemmaplan och vi behöver även satsa på orter där det bor mycket folk och det finns skidkultur, säger Ola Strömberg till SVT Sport.

Strömberg menar dock att satsningen inte bara är riktad mot herråkarna.

– Det är en satsning på total breddidrott oavsett kön. Det här är problem som alla svenska åkare har drabbats av. Men damåkarna har lyckats trots att vi i svensk skidåkning har haft de här utmaningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.