Linn Svahn skrällvann sprintfinalen i Davos. Foto: SVT

Skrällen: 20-åriga Linn Svahn vann sprinten i Davos

Uppdaterad
Publicerad

20-åriga Linn Svahn skrällde och vann sprinten i Davos i hennes blott andra världcupstävling i karriären.

Hon chockade alla i finalen när hon spurtade ifrån på andra varvet och slog både Maiken Caspersen Falla och Stina Nilsson.

– Jag svävar på moln. Det är helt sjukt att gå i mål först i en världscup, säger en överlycklig Svahn till SVT Sport.

Med tre svenskar till final var Stina Nilsson en av de stora favoriterna. Väl där blev hon slagen av en 20-åring vid namn Linn Svahn – som inte är släkt med Gunde Svan.

Svahn är förstaårssenior och tillhör Sveriges utvecklingslag. Hon slutade tvåa i den svenska premiären i Gällivare i november och har haft fina resultat på nationstävlingar. Idag gjorde hon sin blott andra världcscuptävling, efter att ha debuterat i Falun i våras.

”Handlar om att åka snålt, smart och effektivt”

Linn Svahn fick till ett kanonslut på tävlingsdagen som inte inleddes lika bra.

– Det kändes skitdåligt. Jag åkte inte skidor så bra men jag är vidare i alla fall, sa Svahn efter prologen.

Därefter hade hon en tydlig plan för resten av tävlingen.

– I semin handlade det om att åka snålt, smart och effektivt för att spara krafter till finalen, som var målet med dagen. Där var det bara att släppa löst allt.

Och det gjorde hon verkligen. Hon hängde med klungan under det första varvet för i den sista kurvan på den andra varvet dra ifrån. Hon skaffade sig ett rejält försprång in på upploppet som ingen kunde hämta ikapp och hon gick i mål före Sophie Caldwell och Maiken Caspersen Falla.

Stina Nilsson missade pallen

Efteråt avslöjade 20-åringen en hemlighet.

– Jag har inte sagt det här till så många, men innan säsongen hade jag som mål att vinna en distanstävling, som jag checkade av förra helgen. Jag hade också som mål att vinna en världscup, vilket kanske var lite väl mycket hybris. Men nu kan jag säga det efter att ha vunnit.

– Just nu svävar jag på moln.

Linn Svahn efter segern: ”Jag svävar på moln”

I början av finalen förlorade Jonna Sundling själv chansen att vara med och slåss om medaljer när hon föll.

– Någon låg för nära sen låg jag på marken. Jag försökte rädda upp det men snurrade bara runt och då låg jag där. Det tar ju massa energi och jag lyckades inte komma ikapp.

Stina Nilsson, som slutade femma i sprintpremiären i Ruka, slutade på en fjärdeplats.

– Det var ganska stökigt direkt när Jonna föll även om det inte var något som påverkade i långa loppet. Jag tyckte jag hade en bra position men det räckte inte idag.

I herrfinalen spurtvann Johannes Hösflot Kläbo, Norge, före Lucas Chanavat, Frankrike.

Svahn om mötet med Northug: ”Han var min största kärlek”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.