Södergrens sista show

Publicerad

En karriär som inrymmer såväl individuella VM-medaljer som OS-guld i stafett tar slut på lördag. Anders Södergren gör sitt sista framträdande i den svenska landslagsdräkten. Och det kunde inte ske på ett bättre ställe.
– Det är ju på bästa tänkbara sätt, att avsluta här, det blir en kanonavslutning, säger svensken till SVT Sport på hotellet uppe vid Holmenkollen.

– Jag gillar banorna här och atmosfären, det är en fantastisk publik, en kunnig publik som hejar fram alla, säger Södergren om att få avsluta karriräen på den plats där han gjort sina bästa lopp.

Han har glatt oss med sin offensiva åkning under lång tid. Oftast först i spåret dragandes på ett stort koppel mindre dragvilliga skidåkare. En taktik som inte alltid varit till hans fördel. Anders Södergren är och framförallt var nämligen en av de starkaste åkarna i världen under många år, så länge han fick köra mot klockan.

Den individuella startens avskaffande till förmån för masstarter har säkerligen snuvat Södergren på flera mästerskapsmedaljer. För när det gäller fem mil där farten ska hållas upp på egen hand är svensken fantastisk. Om det vittnar inte minst dubbla segrar i Holmenkollens femmil.

Men i morgon tar det slut. Då gör skidlegendaren sitt sista landslagslopp när 50 km masstart i fristil avgörs i Oslo.

– Nu ser jag bara fram emot att få åka, svarar svensken på frågan om han tror att det blir känslosamt att starta i morgon.

– Men man får väl se imorgon när man gått i mål vad som kommer fram då.

Finns det någon i vit dress, den svenska, som norrmännen runt spåren i Holmenkollen unnar framgång så är det Anders Södergren. Den folkkäre svensken är omtyckt i de flesta läger. Räkna med stort stöd för Södergren.

– Jag trivs väldigt bra här, jag har haft några av mina största framgångar här. Det är alltid kul att komma hit och tävla, säger Södergren, som vunnit den klassiska femmilen i Holmenkollen två gånger.

”Det var otroligt häftigt”

Två segrar som skiljer sig åt ganska markant.

– Jag har fina minnen från båda. Det var ju min första världscupseger 2006. Ett lopp där det skiftade väldigt mycket. Piller Cottrer startade hårt och hade en minuts ledning sedan gick han in i väggen totalt och plötsligt var jag en minut före. Jag hade diCenta, som jag kört i kapp en minut, i ryggen och när det var en mil kvar så började jag bli trött och jag fick släppa klungan där di Centa var kvar. Det var ett otroligt slit att hålla undan hela vägen in till mål. Så det var ett riktigt kämpalopp.

– 2008 så ledde jag stort genom hela loppet och kände mig aldrig trött riktigt. Jag hade en sådan där superdag när allt stämde. Jag kunde åka och njuta hela sista varvet med 17 km kvar och ha kontroll på loppet. Det var också otroligt häftigt.

Nu är det visserligen masstart, men har du fysiken idag att kunna göra samma sak?

– Ja, det tycker jag. Femmilar passar ju mig extremt bra. Men det är ju som du säger masstart och då är det ju svårare att få ut någonting av att köra hårdare.

Men det går att göra någonting om man känner sig stark här i Kollen?

– Ja det är ju en riktigt tuff bana och nu med värmen lär det bli tungt före. Jag tror definitivt att det går att göra något, säger Södergren, som inte avslöjar om han tänker stå för rycket.

– Men jag hoppas att kropen är med mig så jag kan vara där uppe och vara offensiv, säger Södergren.

– Jag har en chans, kroppen känns stark och formen har varit bra, och bra inställning, det kan räcka långt, säger han med ett leende.

Ja, med en sista show kvar är det inte en allt för vild gissning att vi kommer att få se Södergren med sin karaktäristiska åkning pröva sig på att knäcka de andra någon gång under de 50 kilometerna.

Satsar på långlopp nästa år

Slut i landslaget imorgon alltså men inte slut som skidåkare. Långt ifrån. Nu väntar en satsning på långloppsåkningen för Södergren.

– Det ska bli kul att ge det en 100 procentig chans, att inte vela meallan två olika discipliner. Jag ser fram emot det, att se vad man kan utveckla där.

Det blir troligen i Team Leaseplan Go från Norge, i sina tigerdräkter, Det team han körde Vasaloppet för.

– Jag får väl veta snart om jag får fortsatt förtroende i teamet men det hoppas jag verkligen, säger Södergren som menar att långloppssatsningen gör att avskedet imorgon inte blir så dramatiskt.

– Jo så är det ju. jag kommer ju inte lämna det här, det blir lite andra tävlingar bara, annars kommer vardagen se ganska lik ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Världscupen i längdskidor

Mer i ämnet