Foto: Bildbyrån

Valnes slog Kläbo i mäktig premiärduell

Uppdaterad
Publicerad

Det blev inte den norska stjärnan Johannes Hösflot Kläbo som vann världscuppremiären i sprint i finländska Ruka. Han besegrades av sin landsman Erik Valnes – efter en tuff duell i finalen.

– Det är stort. Det är många tankar nu, så det är svårt att beskriva, säger en rörd Valnes till SVT Sport efter första världscupsegern.

Det blev trippelt norskt i sprinten i Ruka som inledde den här världscupsäsongen i längdskidor. Men överraskningen var att det inte var Kläbo som vann.

Erik Valnes matchade honom i en uppförsbacke och kom sedan först in på upploppet och vann. Segern var Valnes första i världscupen och han var rörd efter loppet.

– Det känns inte som så länge sedan jag var ett litet barn och såg sådana här skidlopp på tv. Att plötsligt komma först i mål här är enormt, säger Valnes.

Han hyllar även sin lagkamrat och motståndare, Kläbo.

– Vi pushar varandra på träning. Jag har lärt mig av honom. Han är bäst på sprint genom tiderna, säger Valnes som är jämnårig med Kläbo.

Trea blev Emil Iversen före ryssen Alexander Bolsjunov.

Kläbo vann alla individuella sprintar han ställde upp i under fjolårssäsongen. Han har vunnit sprintcupen fyra år i rad.

Häggström bäste svensk

Johan Häggström blev bäste svensk då han tog sig till semifinal på tid som sista åkare. Han var tre tusendelar snabbare än ryssen Jevgenij Belov och det var det som tog honom till semi.

Väl i semifinal blev tre norrmän och ryssen Alexander Bolsjunov för tufft motstånd.

– Det har känts bra. Jag har känt mig stark. Men man vill ju alltid mer. Det var inte långt till final ändå, säger  Häggström till SVT Sport och fortsätter:

– Jag bufflade lite med Bolsjunov, så det blev inte perfekt. Men gott att det känns bra ändå.

Svensson: ”Sjukt besviken”

Oskar Svensson var nära att ta sig vidare från en tuff kvartsfinal, men han hann inte ikapp den norska duon med Håvard Solås Taugböl och Pål Golberg i spurten.

Om Häggström var halvnöjd så var Svensson knäckt efter sprinten.

– Sjukt besviken, men jag åker ju dåligt taktiskt. Jag åker exakt som jag säger att jag inte ska åka. Jag känner mig hur stark som helst, så det känns sjukt surt att inte få fortsätta åka, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.