Maja Dahlqvist tvåa bredvid ettan Emm Ribom. Foto: Bildbyrån/Viaplay

Svensk dubbel i Lillehammer

Uppdaterad
Publicerad

Emma Ribom vann sin första seger i världscupen förra veckan i Ruka. I dag kom den andra segern när hon vann finalen i Lillehammer. Hon slog lagkompisen Maja Dahlqvist i en spurt hela vägen in mot mållinjen.

– Det är galet, en dröm som går i uppfyllelse att vinna sin andra raka seger, sade en sprudlande Ribom direkt efter loppet.

Och det var en oerhört nöjd svensk sprintåkare som sedan kom till SVT:s Moa Jörnmark.

– Idag kände jag att det fanns mycket att köra med och jag är så himla glad att jag spelade korten rätt utmed banan. Jag är så stolt över hur jag åker skidor, säger Ribom om dagens final.

”Är jätteglad”

Maja Dahlqvist föll i Ruka men var nu tillbaka på pallen i världscupen.

– Jag stod på benen så jag är jätteglad idag. Nu är jag med och hugger om segern så det var jättekul. Jag är jätteglad att jag blev tvåa, säger Dahlqvist till SVT Sport.

”Emma var starkare”

Om slutspurten om segern mot Ribom säger Dahlqvist.

– Jag orkade inte svara. Emma var starkare in i kurvan.

Ilar ut i kvartsfinal

Fyra av sex svenskor tog sig vidare från kvalet och hela tre av dem tog sig hela vägen till final. Moa Ilar åkte ur i kvartsfinal. Johanna Hagström blev sexa, sist i finalen.

– I finalen fanns det inte mer krut. När tempot drogs upp så dog benen. Jag är ändå nöjd med att gå till final i dag för känslan idag var inte den bästa, säger en nöjd sexa, Johanna Hagström till SVT Sport.

Resultat

1) Emma Ribom, Sverige, 3.20,40, 2) Maja Dahlqvist, do, +0,17, 3) Tiril Udnes Weng, Norge, +1,11, 4) Jessie Diggins, USA, +2,24, 5) Victoria Carl, Tyskland, +5,67, 6) Johanna Häggström, Sverige, 9,43.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.