• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Foto: Bildbyrån

Svensson fixade avancemang – efter strul

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges är vidare till final – men var illa ute.

Karl-Johan Westberg fastnade i en britt och tappade.

Men Oscar Svensson fixade avancemang på sista sträckan.

På den femte sträckan såg det ut som Sverige skulle missa avancemang från kvalet. Karl-Johan Westberg fastnade i britten James Clugnet som låg precis framför och blev stillastående i toppen av en backe. Det kostade tid men även placeringar.

– Jag vet inte vad som hände riktigt, men han (Clugnet) vände på sig och stod mot mig. Det var lite kritiskt, men jag försökte vara lugn och kände att vi hade bra koll på det och jag litar på Oscar, säger Westberg till SVT Sport.

”Var tvungen att chansa”

Vid den sista växlingen hade Sverige en lucka upp till topp fyra – som innebar direkt kvalificering. Men Oskar Svensson tryckte på ordentligt och var snabbt tillbaka i täten.

– Jag tänkte att jag var tvungen att chansa direkt och gå ikapp fort. Det var riktigt skönt att vi löste det, säger han till SVT Sport.

I den sista backen var Sverige nära på att bli indragna i en incident till. Joni Mäki föll precis framför Svensson och vara nära på att dra med honom i fallet. Men svensken lyckades undvika finländaren precis.

Sverige blev till slut trea i sitt kvalheat, som Norge vann före ryska federationen.

På damsidan vann Sverige, med Maja Dahlqvist och Jonna Sundling, enkelt sitt kval.

Nationer till final

Norge

Italien

Ryska federationen

Tjeckien

Sverige

Frankrike

Kanada

Schweiz

Polen

Finland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.