Stark tredjeplats för ett B-betonat Sverige

Uppdaterad
Publicerad

I det svåråkta föret i Lillehammer gick Moa Lundgren ut som tvåa på sistasträckan. Strax bakom fanns en formtoppad Jessica Diggins. Moa Lundgren lyckades inte hålla amerikanskan bakom sig men kunde ändå säkra en stark tredjeplats för ett svenskt stafettlag hårt drabbat av återbud.

– Det var helt fantastiskt när jag insåg att det skulle hålla, sa en nöjd Lundgren till SVT Sport efter loppet.

Med återbud från de största stjärnorna var det ungt svenskt lag som ställdes på banan i dagens stafett i Lillehammer.

Emma Ribom stod för en väldigt fin förstasträcka där hon höll rygg på Maiken Caspersen Falla sträckan i genom. Förhållandena i Lillehammer var tuffa med ett kraftigt snöfall precis innan tävlingen.

– Det var svåråkt, det hade blivit mycket snö i spåren. Men jag kände mig pigg i dag en fortsatt god känsla i åkningen, säger Ribom till SVT Sport efter den stabila insatsen.

Elina Rönnlund inledde andrasträckan starkt men när Finland genom Kerttu Niskanen drog upp tempot rejält i spurten kunde svenskan inte riktigt hänga med.

Norges tredjesträcka togs om hand om Therese Johaug. De flesta tänkte nog att längddrottningen skulle skaffa ett ointagligt försprång för hemmalaget, och så blev också fallet.

Kalla gav bra förutsättningar för Lundgren

Men det svenska lagets enda rutinerande åkare, Charlotte Kalla, gjorde även hon en fin insats när hon gick om Finland på andraplatsen och höll de jagande lagen på behörigt avstånd bakom sig.

Sveriges avslutare, Moa Lundgren, visste att hon hade ett tuff uppgift framför sig när en formtoppad amerikanska i form av Jessica Diggins låg närmast bakom.

”Insåg att det skulle hålla”

Helt väntat kunde Diggins gå om Lundgren och då handlade det om att hålla Finlands Krista Pärmäkoski bakom sig för att säkra en svensk pallplats. Men Finland var aldrig riktigt nära och Lundgren hade 13 sekunder ned till Pärmäkoski vid målgång.

– Det var helt fantastiskt när jag insåg att det skulle hålla, sa en nöjd Lundgren till SVT Sport efter loppet.

Norges seger med drygt 50 sekunder ned till USA är de norska damernas femtonde raka i världscupen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.