Stina Nilsson. Foto: Bildbyrån

Stina Nilsson tvingas trappa ned på träningen

Uppdaterad
Publicerad

Först tvingades hon åka hem från träningslägret i Norge.

Nu har Stina Nilsson genomgått en medicinsk utredning för att reda ut problemen.

– Vi har dragit ner på hennes träning, både vad det gäller intensitet och volym, säger landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson till SVT Sport.

När landslaget var på sitt andra träningsläger för säsongen i norska Sognefjell förra veckan tvingades Stina Nilsson resa hem efter förkylning och halsont. Nu har man gjort en medicinsk utredning och kommit fram till att hon tränat för hårt.

– Ingenting som är något ovanligt hos elitidrottare. Det händer ibland att man får en belastning som är lite för tuff, och inte får de svar man vill ha på träning. Och det är det vi sett, säger landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson till SVT Sport.

”En obalans mellan belastning och återhämtning”

– Under någon veckas tid har hon känt att återhämtningen inte varit där den brukar var, och att det varit slitsamt på passen. Det har varit en matthet. Det blir en obalans mellan belastning och återhämtning, säger läkaren.

– Vi har dragit ner på hennes träning, både vad det gäller intensitet och volym. Sedan får man följa förloppet väldigt noga under den här tiden tills hon är tillbaka i full träning. Och därefter gäller det att bygga upp träningsvolymen igen.

Stark fjolårssäsong

Stina Nilsson stod för en stark säsong när hon tog silver i VM-stafetten, i Lahtis, och slutade totaltrea i Tour de Ski, efter totalt fyra etappsegrar. Hon slutade fyra i den totala världscupen, efter bland annat sex individuella sprintsegrar.

Den kommande säsongens stora mål är OS i Pyeongchang, Sydkorea, som inleds den 9 februari nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.