Stina Nilsson ådrog sig en svår lårskada i vintras. Foto: Bildbyrån

Läkaren: ”Det är en ny skada”

Uppdaterad
Publicerad

Stina Nilsson har drabbats av en ny revbensskada och hon blir borta minst sex veckor från tävling.

– Det här är en ny skada som det ser ut, säger läkaren Magnus Oscarsson till SVT Sport.

Stina Nilsson tvingades bryta Tour de Ski på grund av en revbensskada. Undersökningar har visat att hon drabbats av en stressfraktur i revbenet.

– Vi räknar med att läktiden är sex veckor och det är en period som innefattar anpassad träning. Naturligtvis påverkar det också när hon själv vill stå på startlinjen. Hon vill såklart kunna prestera då hon startar igen, säger Magnus Oscarsson, landslagets läkare, till SVT Sport.

Beskedet innebär att Stina Nilsson riskerar missa resten av säsongen.

– Det blir upp till Stina, och hon ska bli symptomfri innan hon funderar på att starta igen. Sedan beror det helt på förloppet och vad hon kan göra under tiden. Det är svårt för mig uttala om säsongen är över eller om hon väljer och prova att starta. Det blir hennes beslut att fatta sedan under säsongen.

En ny skada

Stina Nilsson har haft problem med en revbensskada sedan hon ramlade under försäsongen. Men skadan som hon redan började känna under Planica är en annan, menar Magnus Oscarsson.

– Det här är inte frakturen som hon drabbades under en löptur i sensomras. Det här är en ny skada som det ser ut.

Läs mer här: Stina Nilsson: ”Har följt av skador”

Finns det någon samband med den första skadan?

– Man kan inte se något sådant samband i undersökningen. Sedan kan man spekulera om det kan ha påverkat hennes träning då hon varit tvungen vara försiktig med överkroppen under perioden då frakturen läkte.

”Känns skönt”

Stina Nilsson säger i ett pressmeddelande att det är skönt fått veta orsaken bakom skadan.

​– Den här skadan är en konsekvens av att jag har kunnat träna väldigt hårt i sommar och höst, samtidigt som jag inte har lyssnat på kroppens smärtsignaler. Det känns skönt att ha fått veta orsaken till mina besvär och därmed kunna börja ta itu med problemet, genom att avlasta, läka och bli smärtfri.

KLIPP: Stina Nilsson bryter touren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.