• Viktigt meddelande:

    Det brinner kraftigt nordväst om Åbuamossen i Hässleholms kommun. Personer som bor i området bör förbereda sig på evakuering. Läs mer

Foto: Bildbyrån

Stina Nilsson står över helgens världscuptävlingar

Publicerad

Stina Nilsson kommer inte finnas med i säsongens första stafett när Sverige utmanar Norge i Beitostölen. Nilsson, som senaste mästerskapen haft förtroendet att köra sistasträckan, avstår världscuphelgen.
– Vi har en stafett i Ulricehamn i januari också, säger Rikard Grip till SVT Sport.

Sex damer och sex herrar är uttagna att representera Sverige på världscupen i norska Beitostölen den 8–9 december. Stina Nilsson, som under helgens minitour i Lillehammer tog säsongens första pallplats när hon slutade tvåa i sprinten bakom Jonna Sundling, avstår helgens tävlingar.

– Innan säsongen startade så var grundplanen att avstå helgen i Beitostölen. Det finns ingen anledning att hon ska gå in och korrigera det i dagsläget, säger förbundskapten Rikard Grip.

– Hon ville få en period att komma hem, och få fortsatt träning. Hon har värderat tävlingarna för att få ett bra tävlingsflöde under säsongen.

Första av två stafetter

De svenska längddamerna har fått en kanonstart på världscupsäsongen med nio pallplatser på två helger. Programmet i Beitostölen är 15 kilometer fristil damer, och 30 fristil herrar, samt stafett. Under säsongen, och på världscupprogrammet inför VM i Seefeld, finns två stafetter – Beitostölen på söndag och världscuphelgen i Ulricehamn 26-27 januari.

– Vi har två lag i Ulricehamn, och får möjlighet att testa oss på olika konstellationer, säger Grip.

Rickardsson tillbaka

Hanna Falk och Moa Lundgren avstår, precis som Nilsson, kommande helg för att träna på hemmaplan. IFK Umeås Elina Rönnlund får chansen i landslaget efter att ha imponerat under Sverigecupen i Idre förra helgen. 22-åringen loppet över 10 kilometer före Jonna Sundling. På herrsidan är Daniel Rickardsson tillbaka i laget, efter att ha stått över tävlingarna i Lillehammer.

– Det är roligt att han är tillbaka på tävlingsarenan. Han har fått en tid att få god träning. Han ligger lite efter med tanke på den fotoperation han gjorde i somras, säger Rikard Grip.

– Det viktigaste är att han känner att han har en bra känsla. Att kroppen responderar bra och han tar steg i rätt rikting. Det har varit en balansgång med foten i början, med träningen på snö. En utmaning att hitta rätt balans.

Maiken Caspersen Falla är tillbaka efter sjukdom och finns med i den norska truppen.

Längdlandslaget till världscuptävlingarna i Beitostölen, Norge, 8–9 december

Visa

Damer
Ebba Andersson, Sollefteå skidor IF, Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK, Charlotte Kalla, Piteå elit, Elina Rönnlund, IFK Umeå, Evelina Settlin, Hudiksvalls IF, Jonna Sundling, IFK Umeå.

Herrar
Jens Burman, Åsarna IK, Calle Halfvarsson, Sågmyra SK, Simon Lageson, Falun-Borlänge SK, Daniel Rickardsson, Hudiksvalls IF, Björn Sandström, Piteå elit, Viktor Thorn, Ulricehamns IF,.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer