Stina Nilsson, längdlandslaget. Foto: BILDBYRÅN

Efter Sveriges usla resultat i stafetten – Stina Nilsson tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska längdlandslaget hade en blytung stafettdag i norska Beitostölen i går. När världscupen nu fortsätter i Davos i helgen står svenska paradgrenen sprint åter på programmet – då saknas Anna Dyvik och supertalangen Moa Lundgren. Men Stina Nilsson är som planerat tillbaka.

– Båda två har gjort flera fina tävlingar hittills under säsongen, men vi har ett anmärkningsvärt starkt lag, säger landslagschef Rikard Grip.

Det svenska damlaget blev sexa i stafetten, slaget av suveräna Norge med 50 sekunder.

För herrarna gick det ännu sämre: Elva i mål, 2.36 efter segraren Norge.

– Vi kom tyvärr inte upp i den nivå som vi vet att laget besitter. Damerna har hittills presterat fantastiskt bra, medan herrarna kan mer. Samtidigt ser vi att vi sakta tar små steg framåt även på herrsidan, säger landslagschef Rikard Grip i ett pressmeddelande.

När världscupen nu fortsätter i schweiziska Davos i helgen står fristilssprint åter på programmet – den distans där de svenska damerna lyckats bäst den här säsongen.

– Senast vi tävlade fristilssprint i världscupen hade vi hela sju tjejer vidare till semifinal och fyra som gick hela vägen till finalen. Det är en angenäm situation, men det gör också att flera namnstarka åkare inte finns med till sprinten i Davos, säger Grip.

Sprintspecialisterna Anna Dyvik och Moa Lundgren är två åkare som inte finns med i helgen. Båda tog sig till semifinal i världscuppremiären i Ruka, förstaårssenioren Lundgren körde även semi i Lillehammers sprint.

– Båda två har gjort flera fina tävlingar hittills under säsongen, men vi har ett anmärkningsvärt starkt lag där samtliga sex damer som kommer till start i Davos har varit i final i någon av de två tidigare världscupsprintarna.

Förutom lördagens fristilssprint körs 10 respektive 15 km fritt på söndag.

Längdlandslaget till Davos

Damer sprint

Maja Dahlqvist

Hanna Falk

Ida Ingemarsdotter

Stina Nilsson

Evelina Settlin

Jonna Sundling

Damer distans

Ebba Andersson

Ida Ingemarsdotter

Charlotte Kalla

Stina Nilsson

Evelina Settlin

Jonna Sundling

Herrar sprint

Martin Bergström

Calle Halfvarsson

Anton Persson

Teodor Peterson

Oskar Svensson

Viktor Thorn

Herrar distans

Jens Burman

Gustav Eriksson

Calle Halfvarsson

Simon Lageson

Viktor Thorn

Karl-Johan Westberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.