• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en fabrik i Malå. På grund av kraftig rökutveckling uppmanas alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Både Therese Johaug och Jens Burman dissar Dählies förslag. Foto: Bildbyrån

Stjärnorna sågar Dählies förslag

Uppdaterad
Publicerad

Enligt skidlegendaren Björn Dählie, 53, är Norges dominans för stor.

Därför vill han ta bort klassisk stil – men får mothugg av flera av dagens stjärnor.

– Det blir ännu värre om vi bara ska åka fristil, det blir färre stunder av spänning. Det blir tråkigare att titta på, säger Therese Johaug till VG.

För några dagar sedan uttryckte skidlegendaren Björn Dählie en oro över framtiden för längdskidor. Han menade att det knappt finns några nationer att tävla emot längre för Norge. Han menar att sporten har blivit för dyr och komplicerad.

Dählie vill därför ta bort klassisk stil.

– Om det bara finns en stil blir en allt för dyr sporten bara hälften så dyr. Klassiska skidor, liksom klassiska pjäxor försvinner, säger Björn Dählie till VG.

– Det är en fruktansvärd tanke för oss norrmän, men jag tror det är dags att bara fristil finns med på tävlingsprogrammen i VM och OS.

”Bland det dummaste jag har hört”

Jens Burman är kritisk till Dählies förslag.

– Om det här stämmer är det bland det dummaste jag har hört. Norge vinner väl lika mycket i skejt? säger Burman till VG.

Norskan Therese Johaug, som dominerar på den kvinnliga sidan, håller inte med Dählie.

– Jag tror att klassisk stil måste finnas kvar. Det blir ännu värre om vi bara ska åka fristil, det blir färre stunder av spänning. Det blir tråkigare att titta på, säger Johaug till VG och fortsätter:

– Nu finns det klassiskt och skejt, sprint, medel- och långdistans som ger olika typer av möjligheter att prestera. Tar man bort flera av de momenten blir det mindre spänning.

”Det vore fel”

Johannes Hösflot Kläbo tycker att det är bra att Dählie kommer med förslag. Men han vill behålla den klassiska stilen. Han får medhåll av Pål Golberg.

– Tittar vi på juniornivå så finns det ingen stor norsk dominans, varken i klassiskt eller i fristil. Det vore fel att ta bort klassisk stil, säger Golberg till VG.

KLIPP: Jens Burman avslutade på topp (15 mars 2021)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jens Burman avslutade på topp Foto: Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer