Therese Johaug, Frida Karlsson och Ebba Andersson. Foto: Bildbyrån

Stor osäkerhet för svenska världscuparrangörer

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin skapar stora utmaningar för de svenska världscuparrangörerna Ulricehamn och Falun.

– Vi kan inte erbjuda samma publikfest som tidigare år, säger Johan Falk, vd i bolaget som arrangerar längdvärldscupen i Ulricehamn.

– Det blir en stor ekonomisk utmaning, tillägger Ulrika Back Eriksson, vd för Svenska skidspelen i Falun.

I början av oktober beslutar Internationella skidförbundet (Fis) om vinterns världscup och datum. Mycket är i dag osäkert om utformningen av programmet.

Väntar på besked

De svenska världscuparrangörerna i Ulricehamn (16-17 januari nästa år) och Falun (30-31 januari) kan inte invänta Fis besked utan har gått in i ett mer konkret skede i planeringen – utan att veta förutsättningarna.

– Vi är i alla fall säkra på att det inte blir samma publikfest som tidigare år i Ulricehamn. För att klara det måste vi börja bygga läktare redan i slutet av augusti. Den risken tar vi inte, säger Johan Falk.

Han berättar att världscupbolaget i Ulricehamn planerar skapa en ekonomisk plan för tävlingarna som ska vara klar senast i september. Därefter är Ulricehamn redo för snabbt beslut om arrangemanget direkt i samband med Fis-beslutet som kommer i början av oktober.

– Tidsmässigt går det bra att då sätta i gång på allvar och göra en avstämning i mitten av december. Men vi jobbar nu efter en grund som innebär noll publik, som sedan kan växlas upp till en förutsättning på lite publik och eventuellt mer publik, säger Johan Falk.

Tre scenarier

I Falun finns liknande tankar, där arrangörerna arbetar efter tre parallella scenarier: Utan publik, begränsad publik eller normalstor publik.

– Vi är redo för alla eventualiteter och har ingen deadline för exempelvis start av biljettförsäljningen. Samtidigt har vi fått signaler från Fis att de verkligen är inställda på att genomföra världscupen i vinter. En inställd världscupssäsong skulle inte vara bra för Fis. Här kan det bli tufft för de arrangörer som ligger först i programmet. De får inte mycket tid på sig, säger Ulrika Back Eriksson.

Anledningen till att Falun, till skillnad mot Ulricehamn, är redo att arrangera tävlingar med normal publikstorlek är att det redan finns läktare i Falun.

Pressade sponsorer

Samtidigt innebär ovissheten stora utmaningar i sponsorförsäljningen. Varken Falun eller Ulricehamn vet vilket koncept de ska sälja in till näringslivet som redan har stora svårigheter.

– I Falun har vi garanterade sponsorintäkter från Fis och Svenska skidförbundet om det blir tävlingar. Det är i huvudsak de lokala sponsorerna som kan hjälpa oss att kapa kostnaderna genom leveranser av bland annat varor, produkter och tjänster. Den stora utmaningen blir att hela tiden hålla nere kostnaderna och anpassa till noll publik eller få besökare, menar Ulrika Back Eriksson.

KLIPP: Frida Karlsson kopplar av med golf: ”Nu kommer jag få en massa tekniktips” (3 juni 2020)

Fakta: Världscupen och VM 2020/2021

Det preliminära schemat för vinterns säsong:

2020

27-29/11: Ruka, Finland

4-6/12: Lillehammer, Norge

12-13/12: Davos, Schweiz

19-20/12: Dresden, Tyskland

2021

1-10/1: Tour de Ski – Val Müstair, Schweiz, Toblach och Val di Fiemme, Italien

16-17/1: Ulricehamn, Sverige

23-24/1: Lahtis, Finland

30-31/1: Falun, Sverige

20-21/2: Nove Mesto, Tjeckien

24/2-7/3: VM i Oberstdorf, Tyskland

10/3: Drammen, Norge

13-14/3: Oslo, Norge

19-21/3: Peking, Kina

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.