Anders Niemi, chef för det svenska vallateamet, förbereder sig inför skidspelen i Falun Foto: TT Nyhetsbyrån

Stor press på kritiserade svenska vallateamet

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera missar under säsongen är det kritiserade svenska vallateamet nu under stor press att lyckas i samband med Svenska Skidspelen i Falun i helgen.
– Det finns smågrejer för oss att skruva på i rutinerna, säger Anders Niemi, chefen för vallateamet som länge varit kritiserat.

Det har blåst ordentligt kring de svenska vallarna de senaste månaderna.

Först var det sommarens schism mellan vallateamet och landslagschefen Jonas Peterson. Han fick uppgift att omorganisera vallateamet efter kritik i en utvärderingsrapport från 2019.

Peterson fick sparken, när schismen nådde sin kulmen, och Anders Niemi blev ny vallachef trots att han tidigare på sommaren blev uppsagd.

Vallakritik

I vinter har sedan detta vallateam gjort flera missar som bland annat resultat i kritik från flera håll:

Mathias Fredriksson, sa i en SVT-sändning:

– Det är sämre överlag. De har gjort fler misstag än de senare åren.

Även tidigare presschefen i landslaget, Torbjörn Nordvall, som också ingår i Charlotte Kallas serviceteam, har i en krönika kritiserat den svenska vallainsatsen.

Nu slår Anders Niemi tillbaka:

– Den kritiken håller jag absolut inte med om. Överlag tycker jag det fungerat bra.

Men faktum är att åkarna, som normalt inte kommenterar sämre vallade skidor, i vinter har varit öppna med problemet.

– Det känns bedrövligt. Åkningen kändes stabilt, men tyvärr har jag inte grejerna under fötterna för dagen, sa exempelvis Jens Burman till Aftonbladet efter tävlingen i Nove Mesto:

I samband med sprinttävlingen i Oberstdorf stod svenska skiddamer i kö och klagade på dåligt vallade skidor.

Stor press

Nu är det dags för tävlingar Falun. Pressen är stor på svenska vallningsteam, som inte får göra nya misstag. Anders Niemi säger också att vallateamet gjort utvärderingar, med tanke på senaste tidens missar:

– Det gör vi alltid. Inför Falun finns en del smågrejor att skruva på. Men jag vill inte säga vad det handlar om eftersom vi inte vet exakta öppettider för tester och hur det kommer att se ut på banorna.

– Men generellt ska vallningen inte behöva bli några problem i Falun. Det är viktigt och tänka på att konstsnön sliter extra på vallningen, säger Anders Niemi.

Han försäkrar samtidigt att Sverige har tillräckligt med resurser för att erbjuda åkarna bra vallade skidor.

– Här är det viktigt och poängtera att vi verkligen vill göra ett så bra jobb som möjligt, speciellt nu när det är tävlingar på hemmaplan, menar Anders Niemi.

KLIPP: Damerna besvikna efter nytt vallafiasko (26 januari 2020)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.