Storfavoriten Kläbo vann sitt första VM-guld

Uppdaterad
Publicerad

Johannes Hösflot Kläbo har vunnit sitt första VM-guld i karriären. Norrmannen spurtade ned den regerande världsmästaren Federico Pellegrino på upploppet efter en speciell final.

– Boosten är magisk så jag är bara otroligt glad, säger Johannes Hösflot Kläbo till SVT Sport.

Johannes Hösflot Kläbo var stor, stor favorit inför herrarnas VM-sprint i Seefeld. Och den 22-årige norrmannen höll för favorittrycket och tog sitt första VM-guld i karriären.

Finalen var nästintill en parodi och högst uppe på en backe stod alla åkarna stilla, innan fransmannen Lucas Chanavat satte fart.

– Jag ville egentligen sätta fart men vi såg både i kvartsfinal och semifinal att det var svårt att gå ifrån så jag prioriterade egentligen att ligga och spara så mycket kraft som möjligt, säger Kläbo till SVT Sport.

– Hade han inte gått där så hade vi nog fortfarande stått kvar där.

”Bara otroligt glad”

Strax därefter gjorde den regerande världsmästaren Federico Pellegrino ett försök att rycka, med Kläbo i hasorna. Men Kläbo, som vann OS-guld i sprint i fjol, var starkast och spurtade hem sitt första VM-guld i karriären.

– Nu är det väldigt skönt att stå här med guldmedaljen runt halsen och känna att man har lyckats.

– Man får en extra boost när man går förbi någon på upploppet och den boosten är magisk så jag är bara otroligt glad, säger Kläbo.

Tvåa blev italienaren Pellegrino medan ryssen Gleb Retivych slutade trea.

– Det är inget snack om det. Han är en komplett åkare och kommer vinna väldigt många fler segrar under åren, säger SVT:s expert Mathias Fredriksson om Kläbo.

Nära slagsmål med Ustiugov

Johannes Hösflot Kläbo tog sig utan större bekymmer sig vidare från kvartsfinal, men i den första semifinalen blev det dramatik. Norrmannen såg ut att tränga sig före Sergej Ustiugov i spåret och efter målgång var det nära slagsmål mellan de båda.

Bäste svensk blev Oskar Svensson som sånär tog sig vidare till final. Men 23-åringen slutade femma i sin semifinal när en fjärdeplats hade räckt för att ta sig vidare.

Calle Halfvarsson åkte ut i kvartsfinal efter att ha brutit staven precis i starten, och Viktor Thorn som vann hela sprintkvalet försvann också i kvarten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.