Foto: TT Nyhetsbyrån

Stormöte i dag – ska rädda världscupen

Uppdaterad
Publicerad

Efter coronaavhoppen från Davos och Dresden kallar Internationella skidförbundet Fis samtliga längdnationers landslagschefer och landslagsläkare till ett stormöte som ska hållas under fredagen.

– Vi får hoppas att detta blir starten på en bra dialog för hur fortsättningen av säsongen ska genomföras. Jag är bekymrad och orolig, säger Sveriges längdchef Daniel Fåhraeus.

De senaste dagarna har internationella längdskidsporten upplevt ett kaos som skakat verksamheten. Kommande helgs tävlingar i Lillehammer är inställda. Dessutom kom beskedet att tunga skidnationer som Sverige, Norge och Finland hoppar av världscuptävlingarna i Davos och Dresden. Samtidigt vet ingen upplägget av Tour de Ski, som är världscupens flaggskepp.

Orolig längdchef

Samtidigt vet ingen vad som kommer att hända med världscupen efter årsskiftet.

– Jag är bekymrad och orolig och har en stark önskan att detta ska räta upp sig, säger Sveriges längdchef Daniel Fåhraeus.

Enligt vad TT erfar finns en stor irritation hos flera nationer när det gäller bristande dialog från Fis om hur världscupen ska hanteras under pandemin. Det har efterfrågats en större lyhördhet.

Detta sammantaget är en viktig bakgrund till det stormöte som Fis har kallat till på fredagen.

– Jag vet inte exakt vad som står på agendan, men jag hoppas verkligen att detta leder till en bra dialog i framtiden. Det känns som att de kommer att lyssna, säger Daniel Fåhraeus.

Jürg Capol, som är marknadsdirektör inom Fis, kritiserade ovanligt skarpt Sverige, Norges, och Finlands beslut att inte ställa upp i Davos och Dresden:

– Jag förstår att han blev besviken. Detta besked en och en halv vecka före Davos, är ett dråpslag. Jag hade också blivit oerhört besviken, säger Daniel Fåhraeus.

”Lyssna på feedback”

Landslagschefen Anders Byström kommer tillsammans med landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson att vara Sveriges representant på mötet.

– Jag utgår från att det blir en redovisning kring hanteringen av pandemin i Ruka, rapporter från Davos och Dresden samt samtal om Tour de Ski. Jag hoppas verkligen att Fis tar till sig all de feedback som kommit in den senaste tiden, säger Anders Byström.

Parallellt med det internationella kaos som nu finns inom längdskidsporten kör skidskyttarnas världscup som planerat. Anders Byström, med bakgrund inom skidskyttet, förklarar varför:

– Internationella skidskytteförbundet äger alla världscuptävlingarna, till skillnad mot Fis, och har därmed en större möjlighet att påverka upplägget av sin världscup. Inom längd är det varje arrangör eller nationella förbund som äger ”sina tävlingar”, vilket för det svårare för Fis att agera.

KLIPP: Landslagsläkaren: ”Individer kan få väldigt allvarliga konsekvenser”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Landslagsläkaren: ”Individer kan få väldigt allvarliga konsekvenser” Foto: Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer