Johanna Hagström. Arkivbild. Foto: TT

Succéåkaren Johanna Hagström kan missa hemmatävlingarna i Ulricehamn

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan slog Johanna Hagström till med en fjärdeplats i Faluns världscupsprint.

Men helgens tävlingar, på hemmaplan i Ulricehamn, riskerar hon att missa.

Hon har haft problem med luftrören i veckan.

– Det finns lite osäkerhet, säger hon.

22-åriga Johanna Hagström blev förra helgen fyra i Faluns världscupsprint, hennes första finalplats sedan tredjeplatsen i Cogne 2019 (då alla de bästa åkarna saknades).

Efter fjärdeplatsen har hon fått beskedet från landslagsledningen att hon är högaktuell för VM-truppen, och att hon därför ska gå in i isolering.

Vilat i flera dagar

Men veckan har ändå inte varit hennes bästa. Anledningen är att hon fått problem med luftrören, och därför riskerar att missa helgens tävlingar i Ulricehamn – de sista tävlingarna i världscupen innan VM.

– Jag har inte riktigt kunnat träna på i veckan. Jag har haft vilodagar i kanske tre dagar. Så det har varit lite segt och jag har varit lite sådär ”ska jag starta i morgon?”. Men det tror jag att jag ska göra, det känns mycket bättre i dag. Så det har kanske inte varit någon jättebra vecka, säger hon till SVT Sport.

Så det finns en viss osäkerhet om det blir start i morgon?

– Ja lite. I går vart det lite värre. Men i dag blev det mycket bättre, så jag hoppas att det ska bli bättre i morgon också.

”Lite jobbigt”

Konkurrensen om de svenska damplatserna i VM är stenhård, framför allt i sprint. Därför skulle det vara ett extra hårt slag för Hagström om hon missade helgens tävlingar, som alltså är de sista att visa formen i internationell konkurrens.

– Det är klart att jag känner den pressen. Förra helgen var kanske lite viktigare då det var klassisk sprint, men den här helgen blir också jätteviktig, och SM. Så jag vill åka bra i morgon, säger hon med ett skratt.

Känns det extra jobbigt att få problem med luftrören just nu då, med hårda konkurrensen och så få chanser att visa formen inför VM?

– Ja, det är lite jobbigt faktiskt. Jag blev lite bekymrad, för jag brukar få problem med luftrören ibland, men inte att det håller i sig så länge. Jag kände i onsdags att det var lite värre än jag brukar få. Och det gav sig inte heller. Det brukar ge sig efter någon dag, men nu höll det i sig. Så jag fick dra ner på träningen, vilket inte var vad jag ville.

– Så jag var lite seg på träningen i dag, men det kanske var ett bra tecken – för då kanske jag blir pigg i morgon, haha.

KLIPP: Linn Svahn om VM-stafetten (29 jan 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.