Sundling skrällde i sprinten – spurtade ner Stina Nilsson

Uppdaterad
Publicerad

Stina Nilsson såg ut att gå mot segern i Lillehammers sprint.

Men på upploppet blev hon omspurtad av en annan svenska – Jonna Sundling – som tog sin första världscupseger.

– Jag trodde inte jag skulle komma ikapp. Det är fantastiskt skönt, säger 23-åringen till SVT Sport.

Efter dubbla pallplatser i Ruka förra helgen genom Maja Dahlqvist och Ida Ingemarsdotter fortsatte de svenska damerna att imponera i Lillehammers sprint.

I finalen fanns hela fyra svenskor med; Stina Nilsson, Hanna Falk, Jonna Sundling och Evelina Settlin. Väl där var det Nilsson som såg ut att gå mot en säker seger sedan hon skaffat sig en stor lucka.

Men på upploppet kom en annan svenska – Jonna Sundling – både ikapp och gick förbi och korsade mållinjen först. Vinsten är 23-åriga Sundlings första i världscupsammanhang.

– Jag trodde väl inte jag skulle kunna komma ikapp. Det var bara att köra så fort jag kunde för jag vet att Stina är sjukt stark. Fantastiskt skönt, säger Sundling till SVT Sport.

Sju svenskor i semifinal

Trea slutade amerikanskan Sadie Bjornsen medan Settlin och Falk var fyra respektive sexa.

De svenska damerna stod som sagt för en stark sprinttävling i Norge. Åtta åkare gick vidare från prologen och sju av dem tog sig också till semifinal, däribland Charlotte Kalle.

– Det är så coolt, säger Stina Nilsson om svenskornas insats.

På herrsidan åkte Calle Halfvarsson ut i semifinal, och drog med sig Johannes Hösflot Kläbo i fallet då han trampade på norrmannens stav.

Tävlingen ingår i en minitour med tre tävlingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.