Svahn tog andra segern i sprint

Uppdaterad
Publicerad

Linn Svahn tog sin andra världscupseger i ett tätt fristilslopp i Dresden. Hon imponerade hela sprintdagen och segern kändes självklar. Hon fick med sig Maja Dahlqvist upp på pallen som trea.

– Det var en svår bana men jag gillar när det går fort och jag är glad. Så skönt att ha Maja med mig på pallen också, säger Svahn i SVT:s sändning.

Efter det första varvet var svenskorna i täten med Dahlqvist först. Svahn tog sig fram till täten och blev hotad bakifrån men kunde hålla undan före Annamarija Lampic som tog andraplatsen precis före Dahlqvist.

– Det har varit en superbra dag. Jag var väldigt revanschsugen och ville visa att det inte var en engångsföreteelse det som hände i Davos, säger Svahn till SVT Sport.

– Det är imponerande att det är en så otrolig bredd bland de svenska sprintdamerna, säger experten Mathias Fredriksson med tanke på att Jonna Sundling (sjuk) och Stina Nilsson (skadad) saknades.

Efteråt kramades svenskorna i snön. Linn Sömskar var femma.

Svahn kontrollerade varje lopp

Svahn kontrollerade semifinalen och stack fram foten utan att vara hotad och kunde spara kraft till till finalen. Det var en stökig tävling med många fall i de tvära kurvorna och det gällde att navigera rätt för att undvika svårigheter. Dahlqvist vann den andra semin före Sömskar, vilket gav tre svenskor i finalen.

Svahn, som var bästa svenska i kvalet som sexa, hade lite flyt i kvartsfinalen när ryskan Nina Dubotolkina ramlade i en kurva och svenskan kunde smita förbi på innern och gå från femte till andra plats, vilket slutade med en knapp vinst före schweiziskan Laurien van der Graaff. Det var dock gott om tid att ha hunnit åka upp sig senare på sträckan. Nu fick Svahn en billig resa och kunde spara kraft till semifinalen.  

Maja Dahlqvist imponerade när hon vann den femte kvartsfinalen efter stor kontroll.

Lag till söndagens sprintstafetter

Damer

Lag 1: Maja Dahlqvist + Linn Svahn

Lag 2: Evelina Settlin + Linn Sömskar 

Herrar

Lag 1: Marcus Grate + Johan Häggström

Lag 2: Oskar Svensson + Teodor Peterson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.