Landslagstränaren: ”Tar ett par år innan vi kan utmana Norge och Ryssland”

Uppdaterad
Publicerad

Gunde Svan, Thomas Wassberg, Torgny Mogren, Per Elofsson, Johan Olsson.

Sverige var länge en stornation inom längdskidåkning.

Men nu är det bara ett fåtal som kan slåss om de ädlaste medaljerna.

– Vi är underdogs, Ryssland och Norge har dominerat. Det kommer ta ett par år, säger landslagstränaren Mattias Nilsson till SVT Sport.

Svensk herrskidåknings meritlista är lång och innehåller mängder med OS-guld och VM-guld. Men på VM i Seefeld i våras blev det inte en enda svensk herrmedalj. Med andra ord är man långt ifrån storhetstiden.

– Vi har inte täppt de luckor som uppstått när framgångsrika åkare gått i pension. Att det skulle bli ett tapp kunde vi se i åldersstrukturen i Vancouver och Sotji. Vi kunde gjort ett betydligt bättre jobb med de som skulle fylla på bakom säger Mattias Nilsson.

Tappar man dem när man har så många stjärnor i toppen?

– Till viss del är det så. Har man några som är väldigt framgångsrika är det svårt att slå sig in. Det är något vi får göra bättre nästa gång vi hamnar i samma situation.

Var står sig det svenska herrlandslaget i skidvärlden idag?

– Vi är underdogs, så är det. Ryssland och Norge har dominerat och det kommer inte att ändras i en handvändning. Det kommer ta ett par år innan vi är tillbaka i våra allra starkaste dagar. Det är inget att sticka under en stol med.

Hur lång tid tar det innan ni kan utmana dem?

– Vi har flera åkare som kan utmana om pallplatser. Nästa OS kan det bli en betydande skillnad. Jag vet inte om jag vill lyfta några namn, men Jens (Burman) gjorde en väldigt fin avslutning på säsongen. Hans rygg har fungerat bättre efter operationen och det är första gången på länge han får gå skadefri in i en säsong.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.