Ida Ingemarsdotter, till vänster, och Charlotte Kalla med guldet från sprintstafetten i klassisk stil i Oslo 2011. Foto: TT.

Svenska medaljgrenar vid VM kan strykas

Fis har haft sitt årliga höstmöte och det ligger flera radikala förslag på bordet. Bland annat kan skiathlon och klassisk sprint försvinna till VM i Seefeld 2019, skriver NRK. – Vi måste vara så attraktiva som möjligt, säger Vegard Ulvang.

I stället för skiathlonen, som anses vara för resurskrävande att producera, har Fis-chefen Pierre Mignerey föreslagit 15/30 km intervallstart följt av 10/15 km jaktstart (som i skidskytte). Dessutom föreslås en mixad lagsprint. Vad det gäller sprint ska man enbart tävla i fristil – också det något som förekommer i skidskytte.

Länderna från Mellaneuropa trycker på för förändringar för att publiken enklare ska förstå sporten. De nordiska länderna vill i större utsträckning ha det som i dag. Går förslaget igenom stryks några av de mest framgångsrika svenskgrenarna. Sverige har sedan 2001 tagit 15 medaljer i skiathlon och klassisk sprint.

Beslut tas i maj

– Vi måste vara så attraktiva som möjligt. Vi har haft samma mästerskapsprogram sedan VM i Oberstdorf 2005 och det kan vara på tiden att anpassa sig, säger den förre norske storåkaren Vegard Ulvang, ordförande i Fis längdkommitté.

Han understryker att det än så länge bara är förslag.

Beslut kan tas vis Fis kongress i maj.

Svenska VM-medaljörer i skiathlon och klassisk sprint:

Visa

Skiathlon:
2017: Charlotte Kalla, brons
2015: Charlotte Kalla, brons
2009: Anders Södergren, brons
2003: Per Elofsson, guld, Jörgen Brink, brons
2001: Per Elofsson, guld

Klassisk sprint:
2015: Stina Nilsson, silver
2013: Ida Ingemarsdotter silver, damlaget silver (Ida Ingemarsdotter, Charlotte Kalla)
2011: Damlaget guld (Ida Ingemarsdotter, Charlotte Kalla)
2009: Damlaget silver (Anna Olsson, Lina Andersson)
2007: Mats Larsson, silver
2005: Emelie Öhrstig, guld, Lina Andersson, silver, Thobias Fredriksson, brons

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer