Skidtalangen tog U23-guld: ”Bubblor i hela kroppen”

Uppdaterad
Publicerad

U23-VM i finska Lahtis har inletts på bästa sätt för svensk del.

I dagens klassiska sprint tog Moa Lundgren hem guldet, efter en stor upphämtning.

Umeå-åkaren Moa Lundgren, som gjorde sin världscupdebut i Ruka i november förra året, slog till direkt i inledningen av mästerskapet i Lahtis, där både junior- och U23-VM avgörs.

– Jag ville bara få hänga med så länge som möjligt och visste att jag hade supersurf utför så jag satsade på att ha så litet avstånd som möjligt till utförslöpan, säger hon.

I den klassiska sprinten såg det dock länge ut som att norska Tiril Udnes Weng skulle ta hem segern. Norskan hade en stor ledning in på upploppet, men då kom Moa Lundgren.

”Var så trött”

– Först kände jag: fan det är för långt fram för jag vet att upploppet inte är så himla långt. Men sen märkte jag att hon fick lite snetag och jag fick det bra.

De båda åkarna såg ut att korsa mållinjen samtidigt. Det krävdes målfoto för att avgöra – och efter granskning visade det sig att Moa Lundgren, som räknas som en av de största talangerna inom svensk längdskidåkning, var fem hundradelar snabbare och således bäst i världen.

– Det var bara bubblor i hela kroppen och det var superkul för jag var så trött när jag kom i mål, jag hade ingen aning om var jag kom eller så.

Johanna Hagström slutade sexa i finalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.