Marcus Grate. Arkivbild. Foto: Bildbyrån

Marcus Grate överraskade i världscupen

Uppdaterad
Publicerad

Många toppåkare saknades i sprinten i italienska Cogne. Då presenterade sig Marcus Grate. 22-åringen, som varit 35:a i världscupen som bäst, var enda svensk vidare till final.

– Helt magiskt, min andra världscup och jag går till final, säger Grate till SVT Sport.

Varken Sverige, Norge eller Finland skickade sina VM-åkare till sprinten i världscupen i italienska Cogne.

På herrsidan gick alla sex svenska åkare vidare från kvalen. Marcus Grate, som varit bäst 35:a i världscupen, och Karl-Johan Westberg gick vidare till semifinal efter att ha varit etta respektive lucky loser i sina heat.

I svenskarnas semi körde tre åkare omkull – vilket öppnade vägen för Grate och Westberg som fortfarande stod på benen.

Marcus Grate visade återigen att det var hans dag och han korsade mållinjen först och tog sig till final. Westberg körde in som trea och missade därmed finalen.

– Jag ligger helt rätt i kvarten, och så strular det. Då får man gratisplaceringar helt enkelt. I semifinalen ligger jag med, jag vet att det kan hända grejer, och det hände. Och så får jag vinna semifinalen, det hade jag inte trott på morgonen när jag vaknade.

I finalen hade dock 22-åringen ingenting att göra med toppstriden där rutinerade Federico Pellegrino, Francesco De Fabiani och Lucas Chanavat gjorde upp om pallplatserna.

Grate körde in sist i finalen. Vann gjorde sprintspecialisten Pellegrino. Men 22-åriga Grate var ändå nöjd.

– När man har formen flyter allt på. Speciellt som i dag när det ramlar folk hit och dit. Då tar man sig väldigt långt fram. Och det är första gången jag kör på hög höjd, så jag visste inget hur jag skulle känna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.