Louise Lindström. Foto: Lukas Johansson, Svenska skidförbundet

Svenskt JVM-guld i sprinten

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ett svenskt guld i JVM-sprinten i fristil. Högbo-åkaren Louise Lindström ledde från start till mål i finalen och tog Sveriges första guld i JVM som drog igång under lördagen.

– Det är helt sjukt, jag finner inga ord, säger Lindström till Skidförbundet.

Louise Lindström sparade sin bästa insats till sist när JVM i Oberwiesenthal, Tyskland, inleddes.

Efter att ha hamnat på en andraplats både i kvartsfinalen och semifinalen visade hon klass när hon tog sig före samtliga och vann finalen 47 hundradelar före polskan Izabela Marcisz och 1,07 före Siri Wigger, Schweiz, som knep bronsmedaljen.

– När jag kom in på upploppet och kände att de andra inte hängde med så kände jag att det kan gå. Jag hade bara fokus framåt, och det räckte. Det är helt sjukt, jag finner inga ord, säger Lindström till Skidförbundet.

Norska talangen Marie Helene Fossesholm vurpade i finalen och slutade femma.

19-åriga Lindström tävlar för Högbo i Gästrikland. Förra året tog hon JVM-brons med svenska stafettlaget. Hon har också fått Mora Nisse-stipendiet, som varje år tilldelas unga lovande längdskidåkare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.