Karl-Johan Westberg och Oskar Svensson. Foto: Bildbyrån.

Sverige chanslösa i herrarnas sprintstafett – Norge vann

Uppdaterad
Publicerad

VM-guld till Norge efter stark avslutning av Johannes Hösflot Kläbo.

Sverige var chanslösa och kom sexa.

– Vi orkar inte helt enkelt, säger Oskar Svensson till SVT Sport.

De svenska herrarna med Karl-Johan Westberg och Oskar Svensson hade aldrig något med medaljerna att göra i herrarnas sprintstafett.

– Självklart hade vi hoppats på mer, vi gör det vi kan men vi orkar inte helt enkelt. Jag vet inte vad vi skulle ha gjort annorlunda, säger Svensson till SVT Sport.

Redan på den första sträckan föll Westberg ner i fältet och därifrån hade de svårt att avancera upp. Duon var till slut sexa i mål, 17 sekunder bakom Norge.

Kläbo avgjorde uppför

På den tredje sträckan satte Alexander Bolsjunov högsta fart och spräckte fältet. Westberg, som var på väg upp i fältet, kunde inte hänga med i tempot och tappade fem sekunder.

– Det var tufft. Jag såg att Bolsjunov gick loss, men jag försökte att inte stressa och göra så jag hade kontakt med de andra lagen. Sen kändes det som om det började rinna oss ur händerna, säger Westberg till SVT Sport.

Bolsjunov imponerade även på sin sista sträcka och skapade en lucka på fyra sekunder ner till Norge in till sista växlingen.

Kläbo jagade snabbt ikapp Gleb Retivykh, som avslutade för ryska federationen, i sällskap med Finland. I den sista backen satte Kläbo in den avgörande stöten och kunde ohotat korsa mållinjen.

– Jag försökte bara komma ikapp Gleb så fort som möjligt. Sen såg jag en lucka och tänkte att jag testar. Sen hörde jag att de skrek att jag fick en lucka och då tänkte jag ”nu är det bara all-in”, säger han till SVT Sport.

Där bakom knep Finland silvermedaljen före ryska federationen.

Resultat sprintstafett herrar:

1. Norge

2. Finland +1,68

3. Ryska federationen +2,09

4. Frankrike 13,91

5. Italien +16,66

6. Sverige +17,02

7. Kanada +17,06

8. Tjeckien +25,41

9. Schweiz +29,64

10. Polen +37,40

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.