Anders Blomquist vill att även damerna ska tävla på 50 km. Foto: Bildbyrån

SVT:s expert: ”Tycker att damerna ska åka fem mil”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s expert Anders Blomquist hyllar ändringen till att Holmenkollens tre- och femmil återigen kommer att köras med individuell start. Men ifrågasätter att Fis ännu inte ändrat damernas distans från tre till fem mil.
– Har man inte har ändrat sig på den punkten så är det ju bra att även den längsta distansen på damsidan har samma utmaning med individuell start, säger Anders Blomquist.

I dag blev det klart att Holmenkollens tre- och femmil från 2021 avgörs med intervallstart. SVT:s längdexpert Anders Blomquist har länge förespråkat att frångå de senaste tio årens masstart.

– Jag tycker det är roligt, jag gillar ju det. Är det någon distans man ska ha individuell start så är det de långa. De är så fascinerande, det händer så mycket. Löparna går in i trötthetsperioder. Jag tycker det är jättebra.

Senast det var intervallstart i Holmenkollen var 2008. Då vann Anders Södergren. Allt sedan efter uppehållet 2009 och framåt har 50 km avgjorts med masstart. Något som många inom skidvärlden varit kritiska till. Men inte förrän nu har någon annan nation än de nordiska velat ändra på det.

– De riktigt långa distanserna är de som är spännande att se i individuell start. Det är så många faser som man ska gå igenom. Det krävs mycket olika saker av de som ska vinna ett lopp. Jag gillar också traditionen i Holmenkollen, med allt som har varit, och hela vägen fram. Jag ser fram emot det.

”Tycker att damerna ska åka fem mil”

Från nästnästa säsong blir det även intervallstart på 30 km för damerna.

– Samma sak, jätteroligt. Jag tycker i och för sig att damerna ska åka fem mil som herrarna. Men om man inte har ändrat sig på den punkten så är det ju bra att även den längsta distansen på damsidan har samma utmaning med individuell start. Även om det sker mindre på tre mil än på fem mil. Det är ändå den längsta distansen, och det gör att det finns utrymme för att det kan hända mycket under ett lopp.

Tour de Ski-finalen blir masstart

På Fis-mötet i Dubrovnik klubbades även det förslag som varit föremål för en hel del debatt, att göra om slutsträckan på Tour de Ski till en masstart.

Det innebär att den som är först uppför Alpe de Cermis inte nödvändigtvis är den som är slutsegrare i touren. Kritiska röster har höjts, däribland SVT-experten Mathias Fredriksson, för att det bli en märkligt tävling där vinnaren i loppet inte behöver vara slutsegrare, att man måste räkna om tiderna innan man vet vem som vunnit. Anders Blomquist är av en annan uppfattning.

– Jag förstår varför man gör det. Men jag är mindre kritisk än vad en del andra är kopplat till det. Jag tror det blir en väldigt spännande tävling i vilket fall som helst. Jag har inget problem med att tittarna och vi som följer det ska kunna följa med och se hur det ligger till till slut. Jag förstår att man vill ha en spännande sista dag, och där tycker jag att man har rätt. Lite synd att den som är först upp på berget inte är den som vinner alla gånger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer