• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

SVT-experterna: ”Det önskar vi oss 2018”

Nya rekord för Sarah Sjöström, OS-guld i ishockey och flera medaljer i längdspåren. Här är SVT-experternas önskelista för det kommande året.

Magnus Grahn, handboll:
– Jag önskar mig att herrlandslaget är med och slåss om medaljerna vid EM i Kroatien i januari.
Herrarna överraskade i VM i Frankrike 2017 där man åkte ut efter en heroisk insats i kvartsfinal mot värdnationen. Nu hoppas jag att man lyckas bygga vidare på det och ger alla lagen i världseliten en rejäl match. I övrigt skulle jag också önska att flera damklubbar utvecklas både organisatoriskt och sportsligt 2018.
Det är för få klubbar i SHE som är organiserade för att spela på den högsta nivån och en förändring där skulle innebära en större bredd till alla våra damlandslag.

Jonas Andersson, ishockey:
– OS-guld för Tre Kronor såklart, men också att Rasmus Dahlin går som etta i draften. I så fall är han den första svensken sedan Mats Sundin som gör det. Det vore otroligt häftigt.

Lotta Björe, ridsport:
– Jag hoppas på att tre svenska ryttare tar sig till världscupsfinalen i Paris till våren. Sedan önskar jag att de svenska ryttarna fortsätter att skämma bort oss med framskjuta placeringar och att det blir fler mästerskapsmedaljer när VM avgörs i USA i september.
Det vore kul att se att Sverige fortsätter att utvecklas som hoppnation och att fler ryttare och hästar har chansen att komma till bra tävlingar. När svenska ekipage gör bra i från sig får världen upp ögonen för svenska ryttare och hästar, vilket ökar chanserna för fler svenska ekipage att få komma ut på bra internationella tvälingar.

Kajsa Bergqvist, friidrott:
– Nästa år hoppas jag på den otroligt starka och unga svenska truppen på medel och-långdistans.
Namn som Andreas Kramer, Lovisa Lindh, Kalle Berglund, Hanna Hermansson, Sara van der Wielen (Lahti) kan alla ta steget upp till den yttersta världstoppen där Meraf Bahta redan finns.
En jag hoppas på extra mycket är Lind, som efter en fantastisk säsongsöppning fick en skada olägligt inför VM.
Får hon bara vara skadefri tror jag hon kommer fortsätta närma sig de allra bästa.

Pernilla Wiberg, alpint:
– Jag önskar mig att det i OS blir nya svenska lagframgångar. Den alpina lagtävlingen är en ny disciplin i OS-sammanhang, vilket bara det är positivt. Jag tror att det i en individuell idrott är bra med en lagtävling, inte minst för att bygga en starkare lagkänsla, och jag hoppas att det svenska laget kan bli det första i världshistorien att vinna ett OS-guld i en alpin-lagtävling. 
Sedan vore det roligt om Lisa Hörnblad och Linn Ivarsson kunde kliva fram under säsongen. Det vore också kul om fartloppsåkarna Lisa Hörnblad och Linn Ivarsson fortsätter att ta kliv i sin utveckling och kliver fram i Kajsa Klings skadefrånvaro, – en frånvaro som förhoppningsvis snart är över.

Jonas Kruse, motorsport:
– Jag önskar att Pontus Tidemand ska få köra några WRC-tävlingar, det har han förtjänat. Jag önskar också att dominansen av svenska förare och team fortsätter i rallycross-VM så att vi får se ännu en svensk världsmästare. Jag tror att Johan Kristoffersson har jättestora chanser att försvara sin titel. Det är rentav mycket som talar för det. Jag skulle vilja säga att Petter Solberg och Mattias Ekström ihop med Sebastien Loeb är hans största konkurrenter. Jag vill höja ett stort varningsfinger för Loeb.

Johanna Ojala, längdskidor:
– Att det blir många svenska OS-medlajer!
Jag hoppas att längdåkarna prickar formen och kan stå för merparten av de svenska medaljerna. De svenska längdåkarna var väldigt framgångsrika både i Sotji och Vancouver där det var en del stolpe in. 
Jag önskar Stina Nilsson ett lyckat mästerskap med tanke på hennes platta fall i VM senast. 
Sedan har vi ju såklart Kalla, vars fina inledning på säsongen bådar gott in för OS. 
Slutligen hoppas jag att herrarna med Marcus Hellner och Calle Halfvarsson får ett formlyft och att de lyckas åstadkomma något i Pyeongchang.

Emma Johansson, cykel:
– Jag skulle vilja se Hanna Nilsson fortsätta utvecklas, och byta ut topp tio-placeringar till pallplatser. Det kommer ett VM på en bana som passar Hanna och man hoppas att hon fortsätter att utvecklas i positiv riktning. Får hon hålla sig skadefri kan hon ta ännu ett steg i år. Jag hoppas även att Kim Magnusson, som blir professionell i world touren, kan hålla sig framme i de stora tävlingarna. Det vore bra för svensk cykel.

Lars Frölander, simning:
– Jag önskar mig att många av de yngre talangerna fortsätter att utvecklas och ta kliv mot världstoppen. Jag tänker bland annat på Victor Johansson och EM-bronsmedaljören Sofie Hansson som båda visat att de har en stor potential. Dessutom hoppas jag att Sjöström fortsätter att hålla samma höga nivå och att hon kanske putsar något personbästa.

Markus Johannesson, fotboll:
– Generellt önskar jag mig ett positivt VM i Ryssland och då pratar jag både sportsligt och politiskt. Jag hoppas att vi får se en anfallsglad och positiv fotboll på plan, men även ett mästerskap som handlar om gemenskap och positiv anda. Det är nog med skandaler nu. Sedan hoppas jag naturligtvis att fotbollsherrarna tar sig vidare från gruppen. Dessutom önskar jag mig ett framgångsrikt kval till VM 2019 från damlandslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer