Rikard Grip och Jonas Peterson – två längdchefer som har fått sparken under året. Foto: Bildbyrån

Rikard Grip fick sparken

Uppdaterad
Publicerad

I våras lämnade Rikard Grip sin roll som landslagschef. Den officiella versionen var att han valde att säga upp sig.

Men egentligen fick han sparken – det avslöjar SVT:s expert och före detta landslagåkaren Mathias Fredriksson.

Som också ger sin bild av vad som hände när efterträdaren Jonas Peterson gick samma öde till mötes.

I slutet av mars slutade oväntat Rikard Grip som landslagschef, en tjänst som han hade haft – även om titel ändrats med åren – sedan 2010.

Han sade själv att han valde att säga upp sig, men senare ryktades att han i själva verket fått sparken. Nu meddelar Mathias Fredriksson, som har insyn i landslaget, att så var fallet, något som Expressen tidigare rapporterat om.

Vinterstudion

– Det togs flera beslut kring landslagsorganisationen som inte gillades fullt ut av Grip. Det här ledde till samarbetsproblem samtidigt som det fanns olika synsätt på hur verksamheten skulle bedrivas framåt, säger Fredriksson.

Vad var det för samarbetsproblem och med vem?

– Det där känner jag att dom inblandade själva får berätta om. Vet inte exakt alla detaljer och vill inte spekulera.

Varför säger inte förbundet och Grip som det är?

– Vet inte, men det är väl ganska vanligt att man kommunicerar ut en bild av att man slutar självmant. Vilket inte hade varit något konstigt då Grip skördat fantastiska framgångar med landslaget. Grip har familj och jobbet kräver många dagar ifrån barnen.

Grip: ”Jag har gått vidare”

När SVT Sport når Rikard Grip för en kommentar så avböjer han intervju, av ”respekt till alla aktiva och ledare som jobbar kring längdlandslaget i dag”

– Jag vill att de får lugn och ro, och får fokusera fullt ut på den kommande skidsäsongen. Skidor ligger mig extra varmt om hjärtat och jag önskar dem lycka till. Jag har gått vidare och trivs enormt bra på mitt nya jobb på Sveriges Olympiska Kommitté, säger Rikard Grip.

Men historien slutar inte där. Grip var bara den första av flera som lämnade sin post inom längdlandslaget under våren 2019.

Turbulensen fortsatte med Sares

Johan Sares, som jobbat på förbundet i tio år varav sju som ansvarig för längdverksamheten, slutade på förbundet i början av maj. Enligt uppgifter var han delaktig i beslutet att sparka Rikard Grip.

– Grip var väldigt omtyckt bland personalen och Sares fick stor skuld i att Grip fått lämna. Men beslutet att ta bort Grip togs av förbundsledningen inte av Sares själv, säger Fredriksson.

Lämnade Sares verkligen självmant eller fick han också sparken?

– Min bild är att Sares tyckte situationen blev ohållbar på arbetsplatsen och valde i samråd med Ola (Strömberg, tf längdchef) att sluta.  Sares har jobbat länge så att han slutar är inte konstigt, men efter att ha precis rekryterat Jonas Peterson, så är det en märklig tidpunkt att lämna helt självmant.

”Tar obekväma beslut som han tror på”

Nästa person som försvann var vallachefen Urban Nilsson, som slutade 23 maj. Samtidigt beslutade nya längdchefen Jonas Peterson att sparka två vallare, till följd av en utvärdering av fjolårssäsongen som visade att åkarna var missnöjda med framför allt den klassiska biten.

Vad säger du om det här beslutet från Peterson?

Med driv från näringslivet så agerar han som en chef skall göra och tar obekväma beslut som han tror på. Men hans handlingskraft här blir också hans fall. Det visar sig att göra förändringar i ett vallateam utan att ha klart med en ny vallachef blev fel.

Jonas Peterson – nästa längdchef att få sparken

Vallateamet vände sig nu emot den nye landslagschefen Jonas Peterson. Plötsligt stod förbundet inför valet att förlora hela vallateamet eller sparka Jonas Peterson efter bara fyra månader som landslagschef.

Valet blev att göra sig av med Peterson.

– Olyckligt såklart och ett stort misslyckande att hamna i den situationen, men samtidigt omöjligt att tävla utan ett fungerade vallateam. Min bild är att Jonas blev för ensam och var för grön i miljön, men samtidigt var lite ”överladdad” att få till en förändring som åkarna efterlyste i utvärderingen, säger Mathias Fredriksson.

Sökandet efter en ny permanent längdchef pågår fortfarande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet