Daniel Fåhraeus blir ny längdchef. Foto: Bildbyrån/Pressbild

SVT Sport avslöjar: Han blir ny längdchef

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sport kan i dag avslöja vem som blir ny längdchef.
Doldisen Daniel Fåhraeus från Piteå är överens med förbundet, något som senare har bekräftats i ett pressmeddelande.
– Det är omtumlande och väldigt spännande, säger han till SVT Sport.

Längdförbundet har varit på jakt efter en längdchef sedan Jonas Peterson fick sparken i augusti förra året.

I dag kan SVT Sport avslöja att förbundet är överens med doldisen Daniel Fåhraeus, sedan 2008 vd på det kommunala elbolaget Pite energi och aktiv styrelsemedlem i Piteå elit, om jobbet som ny längdchef.

– Det är omtumlande och väldigt spännande. Det är något nytt, något annat och större än vad jag tänkt mig. Men det känns jättespännande och väldigt utmanande. Det känns häftigt, säger Daniel Fåhraeus till SVT Sport.

Klipp: Doldis är ny landslagschef

Hur tänker du att du bli något av en offentlig person?

– Det blev lite fullt upp i dag och att läsa om sig själv i media är lite ovant. Det känns lite konstigt, men det är som det är.

Det har varit en omtumlande dag för Daniel Fåhraeus efter att SVT avslöjade nyheten.

– Jag har aldrig haft mer än fem oöppnade sms i min telefon. Nu när jag tittade hade 68 så det är lite att gå igenom.

Känner Charlotte Kalla

Daniel Fåhraeus har själv ingen bakgrund som skidåkare – men en medalj har han tagit.

– Jag har faktiskt en bronsmedalj från 30 klassiskt i veteran-SM i Boden för åtta år sedan. Fyra ställde upp och jag blev trea. Det är en medalj som ingen kan ta ifrån mig.

Han tillträder sin tjänst nästa säsong.

– Han har en bred bakgrund som ledare och har jobbat 20 år med personalfrågor och som vd, konstaterar förbundsdirektör Ola Strömberg till SVT Sport.

I Piteå elit finns landslagets båda damtränare Magnus Ingesson och Stefan Thomson, samt åkarna Charlotte Kalla, Emma Ribom, Jonna Sundling, Johan Häggström och Björn Sandström.

Det har varit ett turbulent halvår för svenska skidlandslaget. Inte mindre än fem personer i ledande roller har slutet. Här är turerna:

  • I slutet av mars lämnade Rikard Grip sin roll som landslagschef, en tjänst som han hade haft – även om titel ändrats med åren – sedan 2010.
  • Veckan efter Grips avhopp stod det klart att Jonas Peterson tog över rollen. Han har tidigare varit vd för Craft, en av skidförbundets sponsorer.
  • I april bestämde sig Annika Zell, landslagets enda kvinnliga tränare, för att hoppa av sitt uppdrag. ”Det har inte funnits de rätta förutsättningarna helt enkelt och då är det inte roligt”, sade hon till SVT.
  • Johan Sares, som jobbat på förbundet i tio år varav sju som ansvarig för längdverksamheten, slutade på förbundet i början av maj.
  • Två veckor senare valde Urban Nilsson, längdskidlandslagets vallachef, att sluta efter åtta år på posten.
  • I slutet av augusti sparkades Jonas Peterson – efter bara fyra månader som längdchef. Kort därefter avslöjade TT att förbundsledningen känt sig tvingat att göra sig av med Peterson sedan han hamnat i konflikt med vallateamet. Charlotte Kalla kritiserade senare beslutet: ”Jag blev chockad. Det känns tråkigt ur ett långsiktigt perspektiv.”
  • 17 januari presenteras Daniel Fåhraeus som ny längdchef.

(Källa: TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.