Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
William Poromaa slutade till sist femma. Foto: Bildbyrån/Viaplay/SVT

Tapper Poromaa utmanade norrmännen om medaljerna

Uppdaterad
Publicerad

William Poromaa gjorde ett försök att ge norrmännen en match på 15 km fritt vid VM i Planica. Halvvägs var han med i medaljkampen men det slutade i en femteplats.

– Skulle jag varit på pallen i dag hade det varit bragdguldet, säger Poromaa till SVT Sport.

Det var återigen en stor norsk dag med fem bland de sex bästa.

– Jag gör ett bra lopp men det blir kämpigt och jag är inte där än även om jag hörde att jag gick för medaljerna hela tiden. Det är kul att kunna vara med och tampas med dem. Folk hemma i tv-sofforna vill ha tillbaka rivaliteten mellan Norge och Sverige, säger Poromaa som var yr av trötthet efteråt.

Vinnaren Simen Hegstad Krüger gick ut minuten efter Poromaa och var bara elva sekunder efter svensken i mål, totalt slutkörd. Det blev fyra norrmän i topp. Där alltså Poromaa var bästa åkare utanför Norge – precis som på skiathlonen då det också var fyra norrmän i topp.

– Jag slog en av dem i dag och det får jag se som ett plus, säger Poromaa.

Poromaa gick ut först av de seedade åkarna och fick bra baktider på de efterföljande åkarna. Vid 7,7 km var han fyra, tre tiondelar efter Hans Christer Holund som då var trea och höll samma placering i mål.

Kläbo precis utanför pallen

– Jag kämpade med Holund om tredjeplatsen men i dag var han starkare. Nu vill jag bara gräva ner mig, säger en besviken Johannes Hösflot Kläbo som var 0,9 sekunder från pallen som fyra.

Skiathlonvinnaren Hegstad Krüger blev hårt utmanad av Harald Östberg Amundsen som tog in mycket på slutet och bara var fem sekunder efter i mål – tog in åtta sekunder de sista 2,3 kilometerna.

Spänt väntade Krüger in sin landsman och kunde sedan jubla över ännu ett VM-guld.

– Det blev lite väl spännande på slutet, jag gick mittenpartiet lite väl hårt och var tvungen att kriga med mig själv för att klara det på slutet, säger Krüger.

Amundsens avslutning överraskade de flesta experter.

– Det var ett spännande lopp. Jag måste hylla Krüger som var storfavorit och kunde hålla för trycket, säger NRK:s expert Therese Johaug.

Till resultaten. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.