Therese Johaug och Ingvild Flugstad Östberg slog 13 killar i gårdagens långlopp. Foto: Bildbyrån

Teodor Peterson fick stryk av damerna

Uppdaterad
Publicerad

Under gårdagens etapp av Ski Tour 2020 åkte damer och herrar samma bana över 34 km. Therese Johaug och Ingvild Flugstad Östberg slog 13 herrar, bland dem Teodor Peterson.

Johaug såg ut att ha avgjort loppet en bra bit före målet i norska Meråker men det blev spännande när Ingvild Flugstad Östberg hittade nya krafter och närmade sig och var bara fyra sekunder efter i mål. Johaug hade tiden 1.26.32.

I herrloppet gick Alexander Bolsjunov loss och vann på 1.19.35. En bra bit längre ner i fältet åkte sprintinriktade Teodor Peterson in som 72:a på 1.28.16, vilket gjorde att han hade hela dampallen före sig. Han höll precis undan för Ebba Andersson som var fyra i damklassen.

Norska Dagbladet gladde sig åt resultatet och upplyste Peterson om att han ”nästan slog Johaug och Östberg” och undrade hur det var.

– Det är stort. Det är stort, säger Peterson med tydlig ironi till Dagbladet.

Det fanns flera sprintåkare med i kön och de hade en avspänd tur på fjället.

– Vi var ett gäng som gick i en klunga längre bak i fältet och hade en trevlig tur, säger Peterson.

Hur mycket fortare hade du kunnat åka?

– Jag vet inte, det är svårt att säga.

Iversen: ”Pinsamt att bli slagen av en tjej”

Emil Iversen tycker att det är pinsamt att manliga världscupåkare får stryk av kvinnor i den här typen av lopp.

– Det är tråkigt. Therese är oerhört stark, men Teodor måste tränalite mer på längre distanser. Det fanns många platta partier och utförsbackar här, så han borde ha slagit Therese i det här loppet, säger Iversenoch tillägger:

– Det är alltid pinsamt att bli slagen av en tjej.

Flera duktiga manliga distansåkare hade fullt sjå att hålla undan för Johaug & Co tidsmässigt. Maurice Manificat, som har flera världscupsegrar i distanslopp, var bara två minuter före Johaug.

– Slog jag Johaug med två minuter? Yes! Det var en lättnad, säger Manificat och skrattar.

– Det är väldigt imponerande avJohaug och Östberg, att de är så nära oss. Det som är överraskandeoch ganska sjukt är att Johaug gick hela loppet ensam, medanÖstberg också gjorde mycket av arbetet själv, säger fransmannen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.