Therese Johaug (mitten) är mer orolig för Ebba Andersson (vänster) än Frida Karlsson (höger). Foto: TT Nyhetsbyrån

Therese Johaug mer orolig för Ebba Andersson än Frida Karlsson

Uppdaterad
Publicerad

Under VM i Seefeld för två år sedan var Frida Karlsson den svenska som var närmast Therese Johaug.

I Oberstdorf känner sig den norska dominanten, som tog tre VM-guld senast, mer jagad av en annan blågul åkare.

– Ebba (Andersson) är den starkaste, säger Johaug.

Under lördagen gör Therese Johaug entré på skid-VM i Oberstdorf på damernas 15 kilometer skiathlon, 7,5 kilometer i klassisk stil och 7,5 kilometer i fri stil.

Under VM i Seefeld för två år sedan vann Johaug på samtliga tre distanser som hon ställde upp i individuellt. På presskonferensen i Tyskland dagen före tävlingen fick Johaug en fråga apropå hennes favoritskap och apropå att den svenska sprintstjärnan Linn Svahn missade medalj på VM:s premiärdistans under torsdagen.

– Det är inte bara att komma till mästerskap och hämta medaljer och hämta guld. Först och främst måste ett oerhört jobb läggas ned. Det är inte givet att de som är favoriter vinner, det är många tävlande och många som vill åka fort, säger Therese Johaug.

Den 32-åriga storstjärnan ser en annan svenska som sin största konkurrent på de tre distanserna där hon ska försvara sina guld från Seefeld.

Räknar inte bort Karlsson

– Utifrån mina tävlingar tror jag nog att Ebba är den starkaste. Hon har visat väldigt bra form i de senaste loppen, hon tog både en pallplats i Falun (världscupen) och gick fort (vann) på SM. Jag tror att hon blir väldigt stark både i morgon (skiathlon), på 10 kilometer (fritt) och tremilen.

– Jag är en av de som är sugen på att utmana henne. Jag är säker på att det inte bara är jag som vill åka fort imorgon och som siktar på att utmana om medaljer, svarar Andersson.

Hon räknar däremot inte bort Frida Karlsson som slog igenom stort i Österrike för två år sedan. Karlsson var då bästa svenska bakom Johaug i samtliga tre individuella distanslopp: femma (skiathlon), tvåa (10 kilometer klassiskt) och trea (tremilen).

– Frida har utvecklats under den senaste tiden efter att ha varit lite nere i Falun. Hon kan absolut gå fort och hitta tillbaka till mästerskapsformen från Seefeld. Hon är också en av storfavoriterna, säger Johaug.

KLIPP: Ebba Andersson om Johaug: ”Inte helt omänsklig” (19 februari 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.