Foto: Bildbyrån

Therese Johaug överlägsen – Andersson bästa svenska

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaug hade 33 sekunder till godo inför jaktstarten i Nove Mesto. Det skulle räcka och bli mer när norskan återigen var totalt överlägsen i Tjeckien. På svensksidan klättrade Ebba Andersson uppåt i fältet men missade topp fem precis efter en spurtstrid mot Krista Pärmäkoski.

Redan efter halva loppet hade Johaug drygat ut sin ledning till 55 sekunder. I mål var hon ohotade etta – över minuten före tvåan.

– Det känns väldigt bra. Jag kände att jag kunde köra på ordentligt eftersom kroppen känns så pass bra efter Tour de Ski, säger Therese Johaug till SVT Sport.

Hon har inte räknat med att formen ska vara så här bra efter touren.

– Nej, inte så här bra. Jag hade ett jobbigt lopp där kroppen inte kändes hundra efter touren. Men jag tror att konkurrensen som var i Tour de Ski har gjort mig bra, säger norskan.

Målfoto avgjorde

Loppet handlade i stället om kampen om resterande pallplatser. En trio bestående av Heidi Weng, Natalja Neprjajeva och Ingvild Flugstad Östberg slogs om plats två och tre.

Trion höll varandra sällskap hela vägen fram till slutet där ryskan Natalja Neprjajeva tog chansen i sista backen och spurtade ner norskorna. Tredjeplatsen blev givetvis norsk – det blev Ingvild Flugstad Östberg som tog den efter en superjämn spurtstrid där en stortå avgjorde efter målfoto.

För svenskornas del var Moa Lundgren i det bästa utgångsläget då hon startade åtta efter gårdagens distanslopp. Precis bakom henne startade dock Ebba Andersson som visade sig vara svenskan med mest kraft för dagen. Andersson och Lundgren höll jämna steg under första fjärdedelen men sen drog Ebba upp tempot.

Lundgren tappade

Sakta men säkert tog sig Ebba Andersson förbi fler och fler och när endast 2,5 kilometer återstod var svenskan uppe och fightades med Krista Pärmäkoski, Finland, om femteplatsen.

Andersson drog under den återstående delen av loppet men när det väl skulle spurtas om femteplatsen var det Pärmäkoski som var starkast och slutade femma.

– Åkningen kändes okej, precis som igår. Jag hoppas det ska vara några ytterligare steg framåt då jag fått de här racen efter sjukdom. Nu har jag fått två tuffa race här och jag hoppas det ska göra gott för min form här framöver, säger Ebba Andersson till SVT angående formen.

Näst bästa svenska blev Charlotte Kalla som gled i mål som tolva efter en stark avslutning. Moa Lundgren låg länge i topp tio gänget men med sista fjärdelen kvar att åka av milen tog krafterna slut och hon rasade ner till en 17:e plats.

Resultat

1. Therese Johaug, Norge, 23.51,6

2. Natalja Neprjajeva, Ryssland, +1:04,8

3. Ingvild Flugstad Östberg +1:06,0

4. Heidi Weng, Norge, +1:06,0

5. Krista Parmakoski, Finland +1:49,4

Svenska placeringar:

6. Ebba Andersson +1:49,4

12. Charlotte Kalla +2:34,7

17. Moa Lundgren +2:40,7

21. Emma Ribom +3:12,4

22. Anna Dyvik +3:23,3

38. Evelina Settlin +4:31,0

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.