Visa alla (2)

Therese Johaug: ”Äntligen kan jag le igen”

Publicerad

Therese Johaug mötte i dag pressen för första gången efter sin dopningsavstängning. – Äntligen kan jag sitta här med ett leende. Jag känner mig stolt över att ha tagit mig igenom det här. Det har varit 18 tuffa månader med många tårar men nu är jag tillbaka och fri som en fågel, säger hon.

Hon rapporteras ha väldigt bra testvärden efter att ha skött träningen på egen hand.

– Jag är enormt motiverad och drömmer om att stå överst på prispallen igen. Jag har fått så fin stöttning av så många och speciellt min pojkvän som lockat fram min inre motivation, säger hon från lokalen i Oslo.

När tårarna kom: ”Jag ska ju vara glad”

Hon satt i en träningsoverallsjacka och var lättad. Ett tag kämpade hon emot gråten men kunde ta sig igenom sitt inledande anförande med flera leenden.

När hon tackade Marit Björgen, den största förebilden, för stödet kom dock tårarna.

– Jag ska ju vara glad! skriker hon när tårarna bryter igenom.

Hon har haft problem med motivationen vissa perioder men kommit tillbaka efter stödet från omgivningen.

– I oktober 2017 var det tungt men min pojkvän sa att jag inte fick lägga av då, erkänner hon efter att ha vaknat en morgon och funderat på om det var värt allt slit.

Avstängningen gjorde att hon missade VM i Lahtis förra året och OS i Pyeongchang i år.

Hon kommer att fortsätta med tränaren Pål Gunnar Mikkelsplass, en stor trygghet under den tunga perioden.

Bekräftar bra test i träning med landslagsåkare

Johaug fick frågor om ett gemensamt träningspass med de andra norska landslagsåkarna med Marit Björgen och Ragnhild Haga i spetsen där hon var överlägsen.

– Vi har tränat hårt tillsammans och jag har varit i bra form. Det gav mig en väldig inspiration och motivation efter allt jag gått igenom, säger Johaug med ett stadigt leende.

Enligt tränaren har Johaug blivit bättre under avstängningen och han sätter in det omtalade träningspasset i sitt sammanhang.

– När Marit och de andra byggde upp sig inför OS var Johaug toppad. Under OS åkte Marit fortare än under det intervallpasset men Therese har tagit många steg i sin utveckling, inte minst styrkemässigt. Hon är bättre än när hon tävlade senast, säger tränaren Mikkelsplass.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer