Britta Johansson Norgren vinner Tjejvasan som går mellan Oxberg och Mora. Foto: TT

Britta Johansson Norgren vann Tjejvasan – igen

Uppdaterad
Publicerad

Sollefteå IF:s Britta Johansson Norgren, 36, är årets segrare av Tjejvasan.

Hört den förut?

Segern är långloppsspecialistens fjärde på de fem senaste åren.

– Planen var att köra på de sista fem kilometerna, säger hon till SVT Sport.

Johansson Norgren var snabbast att åka de tre milen mellan Oxberg och Mora trots de blöta och stundtals usla väderförhållandena.

Tillsammans med Lina Korsgren ryckte hon tidigt ifrån konkurrenterna, och med ungefär fem kilometer kvar kom nådastöten när Norgren stod för ett imponerande ryck.

Vasaloppet

– Det kändes bra hela loppet och jag har haft kanonskidor. När jag vände mig om i första backen var vi inte så många och med fem kilometer kvar tänkte jag ”nu kör jag” och då fick jag en liten lucka, säger hon efter att ha passerat mållinjen.

”Lina sålde sig dyrt”

Segertiden blev 1.24.34 – dryga halvminuten före Korsgren.

– När Lina får segervittring är hon väldigt stark. Trots att jag körde hårt så kändes det som att hon inte släppte någonting.

För Åres Lina Korsgren slutade det precis som i fjol med en andraplats bakom just Norgren.

– Lina sålde sig dyrt och slet hårt länge. Hon närmar sig en seger. Den kommer att komma, var så säker, säger SVT:s expert Mattias Svahn.

Vattentungt i i spåren

Korsgren var nöjd med andraplatsen.

– Det är bra det också. När Britta började trycka på med fem kilometer kvar ville jag ha hennes rygg men då tog jag slut i armarna helt enkelt. Det var ett annorlunda lopp och jag har aldrig varit med om att det varit så blött och så mycket vatten, säger hon till SVT Sport.

Årets Tjejvasa, världens största skidlopp enbart för kvinnor, var det 32:a loppet i ordningen. Över 6000 åkare, elit och motionärer, deltar.

RESULTAT

1) Britta Johansson Norgren, Sollefteå Skidor IF, 1.24.34

2) Lina Korsgren, Åre Längdskidklubb, +38,4

3) Ida Dahl, IFK Mora SK, +1.58,0

4) Katerina Smutna, Tjeckien, +1.59,1

5) Jenny Larsson, Östersunds SK, +3.50,8

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet